Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Парламентський комітет підтримує зміни в Законі про вибори Президента, віце-спікер немає

14 січня 2010, 11:46
670
0
Реклама

Комітет з питань держбудівництва і місцевого самоврядування рекомендував парламенту прийняти в першому читанні і в цілому законопроект № 5509 про внесення змін до Закон "Про вибори Президента України".

Члени комітету вважають, що недосконалість окремих положень Закону може привести до фальсифікаціям під час президентських виборів шляхом безпідставного включення в день голосування осіб в списки виборців, у тому числі одночасно на декількох ділянках, а також безпідставного включення виборців в списки тих, що голосують зовні виборчої дільниці.

Комітет взяв до уваги рекомендації спільного виводу Європейській комісії "За демократію через право" і ОБСЄ від 12.10.2009 № 546/2009 про наявність потенційною погрози фальсифікації виборів в "мобільному" голосуванні. Проте перший віце-спікер Верховної ради України Олександр Лавринович вважає, що наміри за чотири дні до виборів змінити правила роботи виборчих комісій і правила голосування - це не що інше, як "спроба для того, щоб зробити хаос".

Законопроект № 5509 пропонує зміни до порядку і термінів оскарження неточностей в списках виборців і організації голосування поза приміщеннями для голосування. Оскарження неточностей в списках в комісію або в органи ведення Держреєстру виборців за проектом можна буде здійснити не пізніше чим за 4 дні до дати голосування (зараз - не пізніше чим за годину до закінчення виборів). Терміни подачі позовних заяв про уточнення списків виборців до суду планується зробити такими, як це передбачено процесуальними нормами КАС, згідно з якими подібні судові справи розглядаються.

Відносно голосування зовні виборчої дільниці законопроект встановлює необхідність подачі документів, що підтверджують неможливість пересування виборця.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини