Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПАУ наполягає на "відповідальному" статусі товарних бірж як податкових агентів. Суди не такі категоричні

13 січня 2010, 14:51
277
0
Реклама

ДПАУ продовжує наполягати, що товарні біржі були і продовжують залишатися податковими агентами фізосіб, що уклали (за посередництва біржі) угоди купівлі-продажу транспортних засобів. Про таку позицію ДПАУ буквально днями ще раз повідала прес-служба відомства.

Як відмічають в податковому відомстві, сплата прибуткового податку до бюджету повинна робитися самостійно фізособою, що реалізовує майно, до або при реєстрації біржової угоди. Зі свого боку, біржа зобов'язана проконтролювати правильність сплати належної суми податку, включаючи повноту сплати. При цьому копії документів (платіжного доручення, квитанції банку і т. п.), що підтверджують факт сплати податку, повинні залишатися в справах біржі як податкового агента. За порушення вказаних вимог ДПАУ обіцяє карати по усій суворості, а саме донарахуванням податкових зобов'язань з усіма витікаючими звідси штрафними санкціями.

На думку ДПАУ, дані правила поширюються на усі угоди купівлі-продажу об'єктів рухомого майна, ув'язнених на товарних біржах. Про цю позицію податківці не раз заявляли у своїх роз'яснювальних листах: від 19.04.2004 № 197/2/17-3110, від 08.06.2006 № 6347/6/17-0216 та ін. Втім судова практика в цьому випадку не так категорична. Так, Верховний Суд вже ставав на бік товарних бірж, звертаючи увагущо в деяких випадках біржі не є податковими агентами, отже, донарахування податкових зобов'язань і застосування штрафних (фінансових) санкцій необоснованны.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини