Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Подарунки від ВР. Частина друга. Судові нововведення

Реклама

1 січня 2010 року стало датою набуття чинності відразу двох законів, що вносять зміни в процедуру адміністративного судочинства. Тому, продовжуючи огляд "новорічних" нормативних актів, прийнятих парламентом (см також матеріали "Подарунки від ВР. Частина перша" і "У 2010 на упаковках ліків з'являться написи шрифтом Брайля")слід згадати і про ці нововведення.

Більше значущим серед цих документів є Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України по впровадженню автоматизованої системи документообігу в адміністративних судах". Згідно з його положеннями позовні заяви, скарги і інші процесуальні документи, що надаються адміністративному суду, підлягатимуть обов'язковій реєстрації в автоматизованій системі документообігу суду (АСДС). Під час реєстрації АСДС автоматично визначатиме суддю, якому дістанеться розгляд цієї справи. При цьому враховуватиметься кількість справ, суддів, що знаходяться на розгляді, заборона участі в перегляді рішень для судді, що брав участь в ухваленні рішення у цій справі, знаходження суддів у відпустці, відрядженню, на лікарняному і в межах терміну їх повноважень, що закінчується.

Впровадження АСДС повинне посприяти зміцненню незалежності суддів. Адже тепер розподіл справ здійснюватиметься не керівництвом суду, яке для отримання потрібного рішення могло призначити суддю, згідного таке рішення винести, а бездушною програмою, що не знає понять "кумівства", "старої дружби" і іншої.

Кращим підтвердженням ефективності цієї системи може служити реакція на її впровадження з боку Пленуму ВСУ. Злякавшись нововведень, судді звернулися в КСУ з проханням визнати неконституційними не лише пакет антикорупційних законів, але і цей, на перший погляд, нешкідливий Закон, посилаючись при цьому на досить непереконливі аргументи. Навіть шкода, що подібна система доки функціонуватиме тільки в адміністративних судах. Правда, поки невідомо, чи знайдуться у держави засобу для того, щоб вже зараз забезпечити АСДС усі адміністративні суди, а тому говорити про перспективи її впровадження в інших судах рано.

Ще одно новорічне нововведення адміністративного судочинства пов'язане з тим, що тепер копії судових рішень особам, які брали участь в справі, але не були присутніми в судовому засіданні, висилатимуться не простим листом, а рекомендованим листом з повідомленням про вручення. Законщо вносить що відповідає зміни в КАСтакож набув чинності з 1 січня 2010 року.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини