Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Підстави притягнення державних органів до відповідальності: рішення ВС

Реклама

Суть справи: ТОВ «Інформаційно-торговий дім ЛС» звернулося з позовом до Офісу Генерального прокурора, Прокуратури Кіровоградської області, Національної поліції України, Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області та Державної казначейської служби України про стягнення шкоди у розмірі 37 441 610 грн.

Місцевий та апеляційний суди відмовили у задоволенні позову.

Суди виходили з того, що майно було передано на відповідальне зберігання ПАТ «Креатив», тому саме на цю особу покладено обов'язок схоронності майна та повернення його власнику.

У касаційній скарзі ТОВ "Інформаційно-торговий дім - ЛС" вказав, що відшкодування заподіяної злочином позивачу шкоди знаходиться у прямому причинному зв`язку з діями органів прокуратури та досудового слідства - внаслідок їх протиправної бездіяльності позивач позбавлений можливості відшкодувати шкоду у розмірі 37 441 610 грн заподіяну злочином, чим зазначені органи заподіяли позивачу шкоду у такому ж розмірі.

Колегія суддів Господарського суду ВС залишила рішення судів попередніх інстанцій без змін, вказавши наступне.

Верховний Суд скасував судові рішення міського та апеляційного судів і призначив новий розгляд у суді першої інстанції. Відповідну постанову у справі № 912/1374/19 ВС прийняв 17.09.2020. З її повним текстом можна ознайомитися в системі аналізу судових рішень VERDICTUM, яку можна протестувати тут.

Спрогнозуйте результат рішення суду з Verdictum PRO. ЛІГА:ЗАКОН презентує першу систему аналізу судових рішень із передбаченням вірогідності перемоги в суді за допомогою штучного інтелекту. Функціонал прогнозування на підставі аналізу тексту позовної заяви створено для попередньої оцінки ризиків та економії часу адвоката протягом підготовки до судових засідань. Детальніше за посиланням.

Судами попередніх інстанцій встановлено, що у зв`язку з неповерненням зберігачем вказаного майна, позивач звернувся до господарського суду із відповідним позовом та постановою Дніпропетровського апеляційного Господарського суду від 05.10.2015 у справі № 912/2256/15, яка набрала законної сили, було задоволено позовні вимоги ТОВ "Інформаційно-торговий дім - ЛС" до ПАТ "Креатив" та зобов`язано повернути майно - насіння соняшника в кількості 3 983,150 тонн вартістю 37  441  610 грн.

Також, Господарським судом Кіровоградської області розглядалась справа №  912/1724/15 за позовом ТОВ "Інформаційно-торговий дім - ЛС" до ПАТ "Креатив" про стягнення заборгованості в загальній сумі 47 308 450,93 грн та за зустрічним позовом ПАТ "Креатив" до ТОВ "Інформаційно-торговий дім - ЛС" про стягнення з останнього 2 505 265,82 грн заборгованості з оплати послуг зберігання за укладеними між сторонами договорами відповідального зберігання продукції та 1 458 326,49 грн штрафу. Однак, ТОВ "Інформаційно-торговий дім - ЛС" відмовився від позовних вимог та така відмова була прийнята ухвалою Господарського суду Кіровоградської області від 11.10.2016. Цією ж ухвалою суду першої інстанції у справі №  912/1724/15 було прийнято відмову і від зустрічного позову та припинено провадження у справі.

ВС вказав, що спір про відшкодування збитків уже був вирішений в межах справ №  912/2256/15 та № 910/9131/16.

Верховний Суд зазначив, що судами першої та апеляційної інстанцій встановлено, що із поданих позивачем документів на підтвердження своїх позовних вимог не вбачається протиправність дій органів прокуратури та досудового розслідування, наслідком яких було завдано позивачу збитків. Також не встановлено наявності причинно-наслідкового зв`язку між діями органів прокуратури та досудового розслідування та завданням позивачу збитків у визначеному ним розмірі.

Читайте також: Незаконно складений протокол про адмінправопорушення є підставою відшкодування моральної шкоди: ВС

Аналізуйте судові рішення для підготовки виграшної позиції в суді за допомогою комплексного рішення LIGA360:АДВОКАТ. Отримайте доступ до усієї необхідної нормативно-правової, консультаційної інформації, використовуйте алгоритми дій у різноманітних ситуаціях. А найголовніше: спробуйте Verdictum PRO - інноваційну систему для оцінки ймовірності перемоги у суді за допомогою штучного інтелекту. Усе це та навіть більше за знижкою 30% у жовтні. Замовляйте вже зараз.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини