Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПАУ підготувала оглядовий лист про оподаткування прибутків іноземців і нерезидентів

12 січня 2010, 16:55
2051
0
Реклама

ДПАУ, враховуючи зміни в законодавчому полі і аналіз звернень платників податків, видала оглядовий лист відносно оподаткування прибутків іноземців і нерезидентів, яким слід керуватися в практичній роботі.

У листі ДПАУ приводить послідовний ряд ознак, по яких визначається резидентний статус особиі відмічає, що виконання умов однієї попередньої ознаки вже не вимагає наявності (виконання) наступних умов. Отже, фізична особа резидент - ця особа, яка має постійне місце проживання в Україні. Якщо у фізичної особи є місце проживання в іноземній державі, воно проте вважається резидентом, якщо має місце постійного проживання Україні. Якщо особа має місце постійного проживання також і в іншій іноземній державі, то воно вважається резидентом, якщо має тісніші особисті зв'язки в Україні (наприклад, Україна - місце проживання членів його сім'ї) або тісніші економічні зв'язки (обличчя зареєстроване в Україні в якості суб'єкта підприємницької діяльності). Якщо держава, яка є центром життєвих зв'язків особи неможливо визначити, або якщо особа не має місця постійного проживання ні в одній з країн, воно вважається резидентом, якщо перебуває в Україні не менше 183 днів (включаючи день приїзду і від'їзду) впродовж податкового року. Якщо неможливо визначити резидентний статус особи, використовуючи вказані вище положення, то фізична особа є резидентом, якщо воно є громадянином України. Якщо всупереч положенням закону особа має ще і громадянство іншої країни, то в цілях оподаткування така особа вважається громадянином України, що не має права на залік податків, сплачених за кордоном. Якщо фізична особа є особою без громадянства, то його статус визначається згідно з нормами міжнародного права.

Крім того, ДПАУ звертає увагу на період, на який визначається резидентний статус особи і роз'яснює порядок оплати заробітної плати іноземців. Зокрема, відмічає, що відсутність дозволу на працевлаштування іноземця не звільняє від оподаткування прибутків іноземця.

Визначення країни, відносно якої фізична особа є резидентом, - питання, яке має вирішальне значення для визначення бази оподаткування, суми прибутків і сплачених податків. Фізична особа не може бути одночасно резидентом декількох держав. Резиденція є основною концепцією оподаткування в Україні і визначається за внутрішнім законодавством. Якщо на резиденцію особи претендує і інша країна, тоді для визначення єдиної резиденції застосовуються положення міжнародних договорів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини