Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мін'юст роз'яснив алгоритм зупинення розгляду документів в оновленому ЄДР

Реклама

11 серпня 2020 року в промислову експлуатацію введено оновлене програмне забезпечення Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань (далі - Єдиний державний реєстр), в якому відсутня можливість зупинення розгляду документів, поданих для державної реєстрації.

Водночас відповідно до пункту 5 частини другої статті 25 Закону «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» (далі - Закон про реєстрацію) державний реєстратор перевіряє подані йому документи на наявність підстав для зупинення розгляду, перелік яких визначений частиною першою статті 27 Закону про реєстрацію. Зупинення розгляду документів здійснюється протягом 24 годин, крім вихідних та святкових днів, після надходження документів, поданих для державної реєстрації. Розгляд документів зупиняється на строк, що становить 15 календарних днів з дати їх зупинення.

У разі подання документів, необхідних для усунення підстав для зупинення розгляду документів, протягом встановленого строку розгляд документів поновлюється.

У разі поновлення розгляду документів обчислення строку розгляду документів, поданих для державної реєстрації, і проведення реєстраційних дій починається з дня подання документів, необхідних для усунення підстав для зупинення розгляду документів.

Як бути в цій ситуації, роз'яснило Південне міжрегіональне управління Міністерства юстиції (м. Одеса).

Враховуючи, що в оновленому програмному забезпеченні Єдиного державного реєстру наразі відсутня можливість здійснення зупинення розгляду документів, поданих для державної реєстрації, Міністерство юстиції в листі від 17.09.2020 № 7431/8.4.4/32-20 пропонує використовувати наведений нижче алгоритм дій для здійснення такого зупинення.

У разі наявності підстав для зупинення розгляду документів необхідно підготувати «рішення про зупинення розгляду документів, поданих для державної реєстрації» у паперовому вигляді та віддати/надіслати його заявнику. У зазначеному рішенні обов'язково мають бути вказані підстави, що стали підставою такого зупинення.

В Єдиному державному реєстрі реєстраційна дія, на проведення якої подавалися документи, залишається незавершеною протягом 15 календарних днів.

Якщо протягом 15 календарних днів не подано документи, необхідні для усунення підстав для зупинення розгляду документів, до Єдиного державного реєстру вноситься запис про відмову у проведенні державної реєстрації (відповідно до пункту 4 частини першої статті 28 Закону про реєстрацію у разі, якщо не усунуто підстави для зупинення розгляду документів протягом встановленого строку, це є підставою для відмови у проведенні державної реєстрації). При цьому має бути обов'язкове посилання на рішення про зупинення розгляду документів.

Якщо заявник подав виправлені документи протягом встановленого Законом про реєстрацію строку, незавершену реєстраційну дію в Єдиному державному реєстрі необхідно завершити відмовою в проведенні державної реєстрації із зазначенням підстав, які були для зупинення, та приміткою, що відмова є технічною у зв'язку з відсутністю можливості проведення зупинення розгляду документів, поданих для державної реєстрації, та неможливістю додати виправлені документи.

Виправлені документи для державної реєстрації приймаються наступною реєстраційною дією. В поле «інше» прописують, що прийом документів здійснюється у зв'язку з поновленням розгляду документів після зупинення їх розгляду з посиланням на відповідне рішення із зазначенням його реквізитів.

До прийняття Верховною Радою законопроекту від 02.07.2020 № 3774 «Про внесення змін до деяких законів щодо удосконалення механізму протидії рейдерству» запропонований вище алгоритм дій надасть можливість здійснювати зупинення розгляду документів, поданих для державної реєстрації, не порушуючи вимог Закону про реєстрацію.

Захистити своє майно від рейдерів уже зараз допоможе ефективний сервіс SMS-Маяк від "ЛІГА:ЗАКОН". Завдяки ньому можна відстежувати зміни статусу об'єкта нерухомості. Отримана інформація дасть змогу своєчасно звернутися до суду з позовною заявою про скасування вчинених реєстраційних дій, а також до правоохоронних органів із заявою про неправомірність таких дій. Ефективно уберегтися від рейдерів також допоможуть сервіси SMS-Маяк Земля та SMS-Маяк Іпотека від "ЛІГА:ЗАКОН", за допомогою яких можна оперативно дізнатися про зміни в реєстрі нерухомості (через SMS-повідомлення, електронним листом або через повідомлення в кабінеті користувача).

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини