Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Власник повинен відшкодовувати шкоду, завдану його твариною, навіть якщо вона не є джерелом підвищеної небезпеки: ВС

Реклама

Суть справи: внаслідок ДТП, яка виникла через наїзд на коня, який раптово вибіг на дорогу, чоловік отримав легкі тілесні ушкодження, дружина - тяжкі тілесні ушкодження, а їх син від отриманих травм помер у лікарні. Потерпілі звернулися до суду з позовом до власника коня про відшкодування матеріальної і моральної шкоди.

Місцевий та апеляційний суди відмовили у задоволенні позову. Вони вказали, що кінь не є джерелом підвищеної небезпеки, а дослідженні під час судового розгляду докази доводять, що шкода позивачам заподіяна не з вини відповідача.

Однак колегія суддів Цивільного суду ВС із таким висновком не погодився і направив справу на новий розгляд до суду першої інстанції, вказавши наступне.

Відповідну постанову у справі № 285/4411/18 ВС прийняв 01.04.2020. З її повним текстом можна ознайомитися в системі аналізу судових рішень VERDICTUM, яку можна протестувати тут.

Стаття 1187 ЦК містить в собі визначений перелік тварин, які є джерелом підвищеної небезпеки, однак кінь до вказаного переліку не належить, оскільки він є домашньою свійською твариною.

Разом з тим, колегія суддів не може погодитися з висновками судів обох інстанцій щодо відмови у задоволенні позовних вимог позивачів про відшкодування матеріальної та моральної шкоди, оскільки підстави відповідальності за завдану позивачам шкоду можуть виникати з інших правових підстав, зокрема на загальних підставах відшкодування шкоди, передбачених статтями 1166, 1167 ЦК.

Згідно з ч. 1 та 2 ст. 180 ЦК, тварини є особливим об`єктом цивільних прав, на них поширюється режим речі, а правила поводження з тваринами встановлюються законом.

Відповідно до ст. 9 Закону "Про захист тварин від жорстокого поводження", особа, яка утримує домашню тварину, зобов`язана супроводжувати домашню тварину поза місцями її постійного утримання. А також ця особа та особа, яка супроводжує домашню тварину зобов`язана забезпечити безпеку сторонніх людей і тварин, а також майна від заподіяння шкоди супроводжуваною домашньою твариною, безпеку дорожнього руху при проходженні з домашньою твариною біля транспортних шляхів і при їх переході шляхом безпосереднього контролю за її поведінкою, крім того фізичні та юридичні особи, які утримують домашніх тварин, зобов`язані не допускати порушень прав і законних інтересів інших фізичних і юридичних осіб.

Виходячи із ст. 12 Закону, особа, яка утримує тварину, повинна відшкодовувати в повному обсязі завдану її твариною шкоду іншій особі або її майну.

Читайте також: Новий власник квартири не відповідає за борги попередніх власників (наймачів) за комунальні послуги: ВС

ЛІГА:ЗАКОН презентує Verdictum PRO - першу систему аналізу судових рішень із функціоналом передбачення вірогідності перемоги в суді за допомогою штучного інтелекту. Система Verdictum PRO дає змогу визначити вірогідність ухвалення схожого судового рішення за допомогою математичних моделей машинного зчитування інформації. Сьогодні Verdictum PRO аналізує понад 80 млн документів. Долучайтеся до перших користувачів революційного рішення Verdictum PRO.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини