Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Новий адміністративно-територіальний устрій: про зміни та їх можливі наслідки

Реклама

17 липня Верховна Рада України прийняла Постанову №807-IX «Про утворення та ліквідацію районів» (далі - «Постанова»), згідно з якою в Україні утворено 136 нових районів та ліквідовано 490 старих. Наразі фактично завершено основний етап реформи адміністративно-територіального устрою - складової масштабного процесу децентралізації в Україні. Що це означає та до яких наслідків може призвести?

Отримати необхідні для роботи документи із можливістю зручного пошуку можна в модулі "Законодавство України" ІПС ЛІГА:ЗАКОН, замовивши тестовий доступ до систем.

Читайте також: В Україні створено нові райони: роз'яснення Мінрегіону

Відповідь на запитання: «Навіщо проводити реформу?» є комплексною та стосується всіх сфер життя. Фактично, поділ країни на окремі адміністративні одиниці передбачає певний механізм регулювання життя населення як на загальнодержавному, так і на місцевому рівнях. Насправді, жителю села дуже важливо, де саме він отримуватиме соціальні послуги, хто фінансуватиме школи та лікарні, з якого бюджету виплачуватимуться кошти працівникам комунальних підприємств. Тобто глобальне питання дійсно стосується повсякденних і практичних сторін життя населення.

Навіщо взагалі залишили райони? Не виключено, що згодом райони зникнуть взагалі, проте такі кардинальні зміни мають відбуватися поступово. Для того щоб все ж залишити проміжний рівень управління, райони продовжують існування далі. Крім того, варто зауважити, що успішність «проекту» громади в Україні тільки підтверджується. Враховуючи особливості окремих населених пунктів, неможливо стверджувати, що всі громади впораються з навантаженням, отриманим у спадок від районів. Наприклад, не всі громади зможуть взяти собі на утримання лікарні, дитячі будинки, будинки для людей похилого віку. Фактично, райони необхідні для нормального функціонування системи управління загалом.

Наслідки для виборчого процесу

Нове районування нерозривно пов'язували з проведенням виборів 25 жовтня. Адже виборче законодавство має низку положень, які регулюють питання черговості виборів, що тягне за собою організацію абсолютно різних процедур їх проведення. Відповідно до положень Конституції відтермінувати чергові місцеві вибори можливо лише за умови запровадження надзвичайного стану. Абсолютно нелогічно і нерентабельно проводити вибори, а потім змінювати адміністративно-територіальний устрій, навіщо тоді такі вибори?

Отже, вибори депутатів районних рад, які ліквідовані, не проводяться, повноваження депутатів районних рад у ліквідованих районах припиняються в день набуття повноважень депутатів районних рад, обраних на перших виборах до районних рад у нових районах (частина 4 Постанови). Центральна виборча комісія повинна забезпечити формування виборчих округів та проведення місцевих виборів з урахуванням районів, утворених відповідно до положень Постанови. Найчастіше, критикуючи адміністративну реформу, мова йде про питання перерозподілу влади на місцях. Взагалі місцеві вибори характеризуються найбільшою уважністю зі сторони представників конкретного населеного пункту, тому критика тут неминуча, але загалом наслідків для людей у цьому процесі фактично немає.

Етнічні питання

Багато обговорень мали місце щодо утворення Берегівського та Болградського районів. Не зупиняючись детально на етнічних особливостях районів, варто зауважити, що гіпотетичним наслідком у зв'язку з їхнім утворенням можуть бути вибори до Верховної Ради, що пов'язано з можливою підтримкою цими районами угорських та болгарських представників. Проте, враховуючи різноманітність населення України, вважаю, що питання дискусійне, і говорити про настання чи не настання конкретних наслідків зарано.

Фінансові наслідки

Фінансова сторона реформи стосується переважно громад, а не конкретної особи, тобто економічна складова реформи для населення немає жодних наслідків. Що ж стосується громад, то у зв'язку з проведенням реформи 60 % податку на доходи фізичних осіб, 100 % податку на нерухомість, 100 % земельного податку та окремі субвенції громади отримуватимуть напряму та залишатимуть у своєму розпорядженні. Тобто фінансування є та залишається, просто відбувається в іншому порядку. Проектом Закону «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо приведення у відповідність положень бюджетного законодавства у зв'язку із завершенням адміністративно-територіальної реформи» передбачено, що територіальні громади перейдуть на прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом.

Отримання адміністративних послуг

Реформа покликана спростити доступ населення до адміністративних послуг. Наразі ведеться робота над законопроектом № 2679 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації мережі та функціонування центрів надання адміністративних послуг та удосконалення доступу до адміністративних послуг, які надаються в електронній формі», яким передбачено створення ЦНАПів у кожній із 1470 громад. До речі, в цьому аспекті варто зауважити, що вести мову про можливе безробіття безпідставно, звичайно, певне скорочення відбуватися буде, але що стосується сфери обслуговування населення, то укрупнення районів не передбачає зменшення роботи або необхідності в забезпеченні тими чи іншими послугами; кількість спеціалістів, яка буде необхідною для надання тих чи інших послуг, потрібна така сама, якщо навіть не більша. У цьому контексті варто говорити про те, що для розвитку місцевого самоврядування необхідно розвивати й спроможність громад забезпечувати населення тими чи іншими послугами.

Як працюватимуть місцеві суди

Місцеві загальні суди продовжать здійснювати розгляд справ у межах раніше діючого адміністративно-територіального устрою. Зокрема, у листі Голови Ради суддів від 22.07.2020 року 9рс-466/20-вих йдеться про те, що система судоустрою будується за принципами територіальності, спеціалізації та інстанційності, однак на практиці вона не завжди збігається з наявним адміністративно-територіальним поділом держави. Зміна адміністративно-територіального устрою може бути лише підставою для перегляду наявної системи судоустрою в порядку, визначеному Конституцією та законодавством України.

Читайте також: Нове районування в Україні: чи зміниться підсудність справ у судах

Переоформлення документів

Укрупнення районів не тягне за собою обов'язку переоформлювати у зв'язку з цим паспорт, правовстановлюючі документи на майно тощо. Проте якщо у статуті юридичної особи передбачено, що вона діє на території ліквідованого району, то варто внести зміни в документи, переглянути територіальну компетенцію і змінити адресу юридичної особи.

Утворення нових і ліквідація старих районів - це комплексний і глобальний процес, очевидні наслідки якого розглянуто у цій статті. Щодо решти точкових, що безперечно будуть виникати як у житті країни, так і окремих її адміністративних одиниць та стосуватимуться і глобальних питань, і повсякденних моментів життя населення, то пропонується відстежувати й оперативно реагувати на них у майбутньому.

Ольга Грищенко, член Асоціації правників України, адвокатка практики корпоративного права та М&A АО «Моріс Ґруп»

Читайте також: Робота судів після ліквідації та укрупнення районів: Рада суддів визначилася

Утворення та ліквідація районів в Україні: нотаріуси очікують узгодження нормативно-правових актів

Обговорюйте новини зі співробітниками в рішенні LIGA360. В ньому зручно повідомляти про події усім співробітникам, створювати тет-а-тет діалоги та отримувати сповіщення в телеграм-бот. Ідеальне рішення в умовах віддаленої роботи. Переконайтеся вже сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини