Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Концесійний договір як альтернатива оренді державного та комунального майна

Реклама

Закон України «Про концесію» № 155-IX набув чинності відносно нещодавно 20.10.2019 року та був прийнятий з метою залучення інвестицій та розвитку інфраструктури.

Читайте також: Набув чинності Закон про концесію: землю можуть відібрати у постійних землекористувачів

Що таке концесія?

Концесія - це форма здійснення державно-приватного партнерства.

Таке партнерство передбачає наступне:

- надання права на створення та/або будівництво (нове будівництво, реконструкцію, реставрацію, капітальний ремонт та технічне переоснащення);

- управління (користування, експлуатацію, технічне обслуговування) об'єктом концесії, та/або надання суспільно значущих послуг.

При цьому, концесіонер несе ризики: ризик попиту, прибутковості та інші операційні ризики. Досвід укладання концесійних договорів наша держава «підглянула» в країнах ЄС, де значна кількість доріг будується на умовах концесії.

Строк договору концесії.

За загальним правилом концесійний договір може укладатися на строк від 5 до 50 років. Концесійний договір щодо будівництва та експлуатації автомобільних доріг може укладатися на строк не менше 10 років. В кожному конкретному випадку строк обумовлений самим договором концесії, з врахуванням зазначених обмежень.

На тривалість концесії впливає зокрема строк, необхідний концесіонеру для відшкодування інвестицій, вкладених в об'єкт концесії та отримання певного прибутку. А також сфера діяльності та характер проекту, щодо якого укладено договір.

Порядок укладання концесійного договору

Пропозицію щодо укладання такого договору може подати потенційна сторона договору.

Зі сторони приватного права концесіонером може бути лише юридична особа резидент України. Така позиція законодавця відповідає світовій практиці.

Вибір концесіонера здійснюється на конкурсних засадах. Комісія, яка проводить конкурс має складатися не менш, ніж з 7 осіб, але не більше, ніж 25 осіб.

Рішення про доцільність або недоцільність здійснення концесії приймається протягом трьох місяців з дня подання пропозиції.

Зі свого боку концесієдавець затверджує конкурсну документацію: умови проведення конкурсу, інструкцію для претендентів та учасників, проект договору концесії.

Сам конкурс складається з чотирьох етапів:

- Попередній відбір претендентів;

- Подання пропозицій;

- Оцінка пропозицій;

- Укладення договору.

Законом передбачені певні особливості для укладання договорів концесії в сфері природніх монополій: теплопостачання, енергопостачання, залізничний транспорт та інші.

Також є особливості концесійних договорів щодо будівництва та подальшої експлуатації автомобільних доріг.

Трансформація договору оренди в концесійний

Статтею 21 Закону передбачена можливість трансформувати договір оренди державного або комунального майна в концесійний договір. Це, безумовно, є позитивною новелою. З укладанням договору концесії припиняється дія договору оренди.

Важливою умовою для цього э те, що договір оренди мав бути укладеним до набрання чинності Законом України «Про концесію».

При цьому, для укладання договору концесії орендар в обов'язковому порядку мав сумлінно дотримуватись договору оренди та належним чином виконувати його умови.

На відміну від оренди, для укладання договору концесії необхідно надати документи на підтвердження можливості фінансування проекту, який планується реалізувати на умовах концесії.

Як альтернатива цієї умови, можна підтвердити наявність досвіду залучення фінансування для реалізації подібних проектів.

На відміну від договору оренди, концесійний договір передбачає фінансування об'єкту концесії. Сам об'єкт концесії після завершення строку дії договору має бути повернений концесієдавцю.

Земельна ділянка та договір концесії

Якщо для реалізації цілей концесійного договору потрібна земельна ділянка, то вона передається в оренду концесіонеру на строк договору концесії.

На відміну від існуючої процедури надання в оренду земельних ділянок, розроблення проекту землеустрою в такому випадку може здійснюватися за рахунок коштів державного або місцевого бюджетів. В залежності від домовленостей сторін концесійного договору, такі витрати в подальшому можуть бути компенсовані концесіонером.

Передбачається, що договори концесії будуть укладатися переважно для використання інфраструктурних об'єктів. Наприклад, морських портів, автомобільних доріг, аеропортів. З цього випливає, що оренда земельної ділянки буде обов'язково супроводжувати концесійне партнерство.

Якщо з вини концесієдавця земельна ділянка не буде протягом року передана в оренду концесіонеру, то він має право в односторонньому порядку розірвати договір концесії.

Переваги концесії.

Для нашої країни це, перш за все, можливість залучити приватних інвесторів до фінансування суспільно значущих галузей та розвиток інфраструктури.

Для інвесторів це можливість вкласти грошові кошти та отримати прибуток від функціонування об'єкту концесії.

Крім того, концесіонер може бути наділений спеціальними або ексклюзивними правами, які пов'язані з реалізацією проекту.

Зокрема договір концесії може передбачати наступні переваги для інвестора:

- Виплата за готовність об'єкта;

- Придбання товарів за рахунок держави у концесіонера;

- Часткове постачання товарів для виконання договору за рахунок державних коштів.

Сам концесійний договір передбачає сплату концесіонеру за надані соціальні послуги від споживачів. Якщо концесіонер не може отримати повне відшкодування своїх інвестицій за рахунок споживачів, то договір може передбачати платежі концесієдавця на його користь.

Концесійним договором можуть бути передбачені платежі концесіонера на користь концесієдавця та/або платежі концесієдавця на користь концесіонера.

Можна зробити висновок, що концесія державного та комунального майна як інструмент залучення інвестицій та розвитку інфраструктури є позитивним та значущим для нашої країни. Однак, як і будь-яким інструментом їм потрібно буде користуватися правильно, щоб він приніс користь, та виключити можливості зловживання.

Новохатько Вікторія Володимирівна, керівник департаменту

судового захисту, адвокат МЮК KODEX

Читайте також: Оновлено Єдиний державний реєстр юросіб, ФОП та громадських формувань

Бізнес у період кризи. Миттєво дізнайтеся про початок банкрутства контрагента! Поставте на моніторинг бізнес-партнера у системі CONTR AGENT за назвою компанії, ПІБ директора/ФОП, кодом ЄДРПОУ компанії, ІПН ФОП та отримуйте сповіщення про будь-які зміни на електронну пошту або в особистому кабінеті. Замовити тестовий доступ на 72 години

Захистити своє майно від рейдерів вже зараз допоможе ефективний сервіс SMS-Маяк від "ЛІГА:ЗАКОН". Завдяки ньому можна відстежувати зміни статусу об'єкта нерухомості. Отримана інформація дасть змогу своєчасно звернутися до суду з позовною заявою про скасування вчинених реєстраційних дій, а також до правоохоронних органів із заявою про неправомірність таких дій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини