Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Набрав чинності Закон щодо відрядження суддів у період відсутності повноважного складу ВАКС

Реклама

20 червня 2020 року набрав чинності Закон № 679-IX «Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" щодо відрядження суддів та врегулювання інших питань забезпечення функціонування системи правосуддя в період відсутності повноважного складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України». Закон було офіційно опубліковано в газеті «Голос України» 19 червня.

З повним текстом Закону можна ознайомитися в модулі "Законодавство" ІПС ЛІГА:ЗАКОН, замовивши тестовий доступ до систем.

Законом уносяться зміни до частини другої статті 55 Закону "Про судоустрій і статус суддів", згідно з якими відрядження судді до іншого суду того самого рівня і спеціалізації здійснюється на строк, що визначається Вищою радою правосуддя (ВРП), але не більше ніж на один рік, крім випадків, передбачених абзацом другим цієї частини.

Якщо обставини, що були підставою відрядження судді, продовжують існувати, за зверненням голови суду, до якого суддя відряджений, та за згодою такого судді ВРП продовжує строк відрядження, але не більше ніж на один рік. Загальний строк відрядження не може перевищувати два роки.

ВРП на підставі подання Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС) може ухвалити рішення про дострокове закінчення відрядження судді, якщо обставини, що були підставою відрядження, припинилися, про що повідомляється суддя.

Суддя, строк відрядження якого закінчився або стосовно якого ВРП ухвалено рішення про дострокове закінчення відрядження судді, повертається на роботу до суду, з якого був відряджений. У такому разі визначення нового судді (колегії суддів) для розгляду справ, які знаходилися на розгляді у судді та не розглянуті ним по суті, здійснюється Єдиною судовою інформаційно-телекомунікаційною системою в порядку, визначеному процесуальним законом.

Також установлено, що ВРП у період відсутності повноважного складу ВККС ухвалює без рекомендації чи подання ВККС рішення про:

- відрядження судді до іншого суду того самого рівня і спеціалізації та про дострокове закінчення відрядження судді;

- переведення судді відповідно до Закону "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України", а в разі закінчення у такого судді п'ятирічного строку повноважень - внесення Президенту подання про призначення на посаду судді до суду, визначеного в рекомендації ВККС про переведення, якщо до набрання чинності Законом такий суддя пройшов кваліфікаційне оцінювання;

- внесення Президенту подання про призначення на посаду судді, повноваження якого припинилися у зв'язку із закінченням строку, на який його було призначено, якщо до набрання чинності Законом колегією ВККС суддю було визнано таким, що відповідає займаній посаді;

- внесення Президенту подання про призначення судді у відставці до суду тієї самої спеціалізації та не вищого рівня (крім Верховного Суду) на підставі заяви такого судді, якщо до набрання чинності Законом такий суддя пройшов кваліфікаційне оцінювання;

- внесення змін до порядку відрядження судді до іншого суду тієї самої спеціалізації.

Не втрачайте важливу інформацію в кризових ситуаціях! Будьте в курсі розкладу судових засідань та завантаженості суддів. Відстежуйте судові справи за контрагентами, аналізуйте правові позиції та судові рішення з понад 85 млн. Формуйте власну сильну позицію із Системою аналізу судових рішень VERDICTUM. Отримайте тестовий доступ за посиланням.

Нові виклики - нові можливості. Екосистема хмарних рішень LIGA360 повідомить про зміни в розкладі судових засідань, дозволить моніторити рішення конкретного суду чи навіть судді, сигналізуватиме про зміни в реєстрах щодо постачальників і партнерів. Час замовити тестовий доступ

Ви можете замовити повний тестовий доступ на 4 доби до LIGA360 за посиланням.

Читайте також:

Змінено процесуальні правила судочинства

Суди вимушено зупиняють відправлення поштової кореспонденції

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини