Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Функціонування та обіг аграрних розписок: НКЦПФР підтримує законопроект

Реклама

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку підтримує проект Закону № 2805 щодо функціонування та обігу аграрних розписок та очікує його доопрацювання Комітетом ВР з питань фінансів, податкової та митної політики для подальшого прийняття Верховною Радою у повторному першому читанні.

Про це йдеться в повідомленні на сайті НКЦПФР.

Законопроект передбачає вдосконалення законодавства про аграрні розписки шляхом визначення правової природи аграрної розписки як цінного паперу; розширення кола суб'єктів, які мають право видавати аграрні розписки; уточнення правового регулювання аграрних розписок; спрощення їх порядку видачі, обігу та припинення; підвищення оборотоздатності аграрних розписок через механізми фондового ринку; посилення гарантії прав кредиторів на випадок примусового виконання.

Усі законопроекти з пояснювальними записками до них можна знайти в модулі "Законопроекти" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Переконайтесь у зручності подання інформації, замовивши тестовий доступ до систем.

Аграрні розписки - один з найбільш ефективних та дієвих інструментів фінансування в аграрному секторі України. Протягом останніх трьох років ринок аграрних розписок динамічно розвивався: агровиробники видали понад 4500 аграрних розписок та залучили більше ніж 27 мільярдів гривень фінансування. Однак, щоб підтримати подальше зростання, необхідно вдосконалити законодавчу базу.

За підсумками обговорення законопроекту аграрна розписка була визначена неемісійним цінним папером, що існує в формі електронного документа в Реєстрі аграрних розписок з можливістю переведення її обліку до депозитарної систему України з метою забезпечення обігу аграрної розписки на організованому фондовому ринку.

Для спрощення та здешевлення інструменту було запропоновано можливість для агровиробників і кредиторів здійснювати операції з аграрними розписками без нотаріального посвідчення, натомість забезпечивши належний захист інструменту через інтеграцію Реєстру аграрних розписок з чотирма державними реєстрами, а також через автентифікацію користувачів за електронними цифровими підписами. Істотне скорочення витрат на оформлення аграрних розписок дозволить розширити доступ до фінансування в сегменті мікро та малих господарств, які найчастіше стикаються з обмеженим доступом до фінансування.

Водночас при підготовці законопроекту до другого читання існує необхідність його доопрацювання для уніфікації систем обліку аграрних розписок, що ведеться адміністратором Реєстру аграрних розписок, та системи депозитарного обліку цінних паперів.

Крім того, необхідно переглянути підхід щодо визначення державного органу, що є держателем Реєстру аграрних розписок.

Старт земельної реформи, активізація рейдерства та законодавчі зміни потребують постійної роботи на випередження неочікуваних наслідків. ЛІГА:ЗАКОН пропонує комплексний інструмент LIGA360 для агробізнесу, який дає змогу керівнику, юристу та всій команді бути на крок попереду зовнішніх загроз. Рішення містить головні інструменти, які допомагають відстежувати ризики й ухвалювати сильні рішення для втримання лідерських позицій. Лише в червні обирайте комплекс інформаційно-аналітичних продуктів зі знижкою.

Читайте також:

Плата за землю з фізосіб: що змінилося у 2020 році

Реєстрація земельних ділянок: 7 типових порушень

З 10 червня реєстрація земельних ділянок відбуватиметься за новим принципом

Як протидіяти трьом класичним схемам аграрного рейдерства

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини