Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Встановлено нові штрафи за неповідомлення нотаріусами податківців про укладення договорів оренди

Реклама

Законом № 466-IX "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві" змінено штрафні санкції за порушення порядку подання інформації контролюючим органам про угоди щодо оренди об'єктів нерухомості. Такий порядок передбачено в спеціальній ст. 119-1 Податкового кодексу.

Головне управління ДПС у Сумській області роз'яснило відповідні положення.

Відповідно до пп. "б" пп. 170.1.5 п. 170.1 ст. 170 ПКУ у разі вчинення нотаріальної дії щодо посвідчення договору оренди об'єктів нерухомості нотаріус зобов'язаний надіслати інформацію про такий договір контролюючому органу за податковою адресою платника податку - орендодавця. За порушення порядку та/або строків подання зазначеної інформації нотаріус несе відповідальність, передбачену статтею 119-1 ПКУ.

Так, пунктом 119-1.1 статті 119-1 визначено, що порушення нотаріусом порядку та/або строків подання інформації щодо посвідчення договорів оренди об'єктів нерухомості в разі вчинення такої нотаріальної дії тягне за собою накладення штрафу в розмірі 680 гривень за кожне таке порушення.

Дії, передбачені пунктом 119-1.1 статті 119-1, вчинені суб'єктом, до якого протягом року було застосовано штраф за таке порушення, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1360 гривень за кожне таке порушення.

Аналогічні штрафи за порушення порядку подання зазначеної інформації застосовуватимуться і до посередників зі здачі нерухомості в оренду.

Адже згідно з пп. 170.1.6 п. 170.1 ст. 170 ПКУ суб'єкти господарювання, які провадять посередницьку діяльність, пов'язану з наданням послуг з оренди нерухомості (рієлтори), зобов'язані надіслати інформацію про укладені за їх посередництвом цивільно-правові договори (угоди) про оренду нерухомості до контролюючого органу за місцем своєї реєстрації в строки, передбачені для подання податкового розрахунку, за встановленою формою.

За порушення порядку та/або строків подання зазначеної інформації рієлтор несе відповідальність, передбачену статтею 119-1 ПКУ.

Звертаємо увагу, що перший в Україні чат-бот для фізосіб-підприємців 2 і 3 груп єдиного податку ReporTax розрахує та сплатить податки, повідомить про заборгованість, автоматично складатиме і подаватиме звітність просто в Telegram. Також бот нагадає підприємцям про терміни сплати податків і подання звітів. Відчуйте легкість у користуванні ReporTax!

Читайте також:

Діють важливі зміни до процедури реєстрації нерухомості

Податкові зміни щодо відповідальності та штрафних санкцій: роз'яснення ДПС

З 1 серпня додаток "РРО в смартфоні" буде доступний для повноцінного використання

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини