Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Верховний Суд роз'яснив порядок звільнення працівника у зв'язку зі скороченням штату

Реклама

Суть справи: позивач оскаржив звільнення його з роботи у зв'язку зі скороченням штату згідно з п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП, а також просив поновити його на роботі та стягнути середній заробіток за час вимушеного прогулу.

Місцевий та апеляційний суди позовні вимоги задовольнили.

Колегія суддів Цивільного суду ВС із таким висновком погодилась, вказавши таке.

Згідно з ч. 2 ст. 40 КЗпП звільнення з підстав, зазначених у пунктах 1, 2 і 6 цієї статті, допускається, якщо неможливо перевести працівника, за його згодою, на іншу роботу.

Відповідно до ст. 49-2 КЗпП про наступне вивільнення працівників персонально попереджають не пізніше ніж за два місяці. Одночасно з попередженням про звільнення у зв'язку зі змінами в організації виробництва і праці власник або уповноважений ним орган пропонує працівникові іншу роботу на тому ж підприємстві, в установі, організації.

Власник вважається таким, що належно виконав вимоги щодо працевлаштування працівника, якщо запропонував йому наявну на підприємстві роботу, тобто вакантну посаду чи роботу за відповідною професією чи спеціальністю, чи іншу вакантну роботу, яку працівник може виконувати з урахуванням його освіти, кваліфікації, досвіду тощо.

При цьому роботодавець зобов'язаний запропонувати всі вакансії, що відповідають зазначеним вимогам, які існують на цьому підприємстві, незалежно від того, в якому структурному підрозділі працівник, який вивільнюється, працював.

Суди встановили, що позивачеві не були запропоновані усі наявні на підприємстві вакансії, включаючи 15 відокремлених підрозділів підприємства.

Також ВС зазначив, що позивач є членом первинної профспілкової організації, однак відповідач не звертався до неї з письмовим поданням про надання згоди на звільнення, як того вимагає ст. 43 КЗпП.

Відповідну постанову по справі № 487/2191/17 ВС прийняв 06.05.2020. З її повним текстом можна ознайомитися в системі аналізу судових рішень VERDICTUM. Тестовий доступ в систему можна оформити тут.

Захист інтересів клієнта в суді потребує глибинного аналізу законодавчого поля та правових прецедентів. Для полегшення діяльності адвоката ЛІГА:ЗАКОН розробила LIGA360: АДВОКАТ - комплексне рішення, яке об'єднує головні інструменти в єдиному робочому просторі для адвоката. Отримайте доступ до повної бази НПА зі зворотними посиланнями на пов'язані документи, 85 млн судових рішень із правовими позиціями Верховного Суду, інформації про 6,5 млн компаній і підприємців із відображенням бізнес-зв'язків. Замовляйте у травні зі знижкою 30 %.

Читайте також:

Яка помилка поліцейського анулює штраф за порушення ПДР

Справа про адмінправопорушення закривається, якщо інспектор не дозволив водію залучити адвоката

Виключно адвокати і прокурори можуть представляти держоргани в судах: ВС

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини