Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Незалежна професійна діяльність: особливості подання звітності за 2019 рік

Реклама

Головне управління ДПС у Харківській області звернуло увагу осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, у тому числі адвокатську та нотаріальну діяльність, що цьогоріч термін подання податкової декларації про майновий стан і доходи за звітний 2019 рік відтерміновано з 1 травня до 1 липня 2020 року.

Таким чином останнім днем подання декларації є 30 червня 2020 року.

Відповідні зміни до підпункту 49.18.4 пункту 49.18 статті 49 Податкового кодексу внесено Законом № 533-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)».

При цьому суму податкових зобов'язань з ПДФО та військового збору, зазначену в річній податковій декларації, платники податків самостійно сплачують до 1 жовтня 2020 року.

Водночас податківці нагадали, що особи, які провадять незалежну професійну діяльність, є платниками єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування. Такі особи нараховують єдиний внесок у розмірі 22 % на суму доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб.

Особи, які провадять незалежну професійну діяльність, зобов'язані подавати самі за себе Звіт один раз на рік та незалежно від того, чи ведуть вони підприємницьку діяльність. При цьому терміни подання такого Звіту не змінились і його, як і раніше, необхідно подавати до 1 травня.

Звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску необхідно подавати за формою таблиці 1 додатка 5 до Порядку від 14.04.2015 № 435.

Принагідно нагадаємо, що знайти всі форми та бланки, готові для заповнення та подання, можна в модулі "Форми та бланки". Для того щоб ознайомитися з можливостями і наповненням ІПС ЛІГА:ЗАКОН детальніше, скористайтеся тестом.

Звертаємо увагу, що перший в Україні чат-бот для фізосіб-підприємців 2 і 3 груп єдиного податку ReporTax розрахує та сплатить податки, повідомить про заборгованість, автоматично складатиме і подаватиме звітність просто в Telegram. Також бот нагадає підприємцям про терміни сплати податків і подання звітів. Відчуйте легкість у користуванні ReporTax!

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини