Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Верховний Суд роз'яснив, коли адвокат не зможе стягнути оспорюваний гонорар

Реклама

Суть справи: адвокат звернувся до суду з позовом про стягнення грошових коштів за договором про надання правової допомоги. Позивач вказав, що виконав умови договору у повному обсязі, однак відповідач не оплатив домовлену суму гонорару та суму додаткових витрат за надання позивачем правової допомоги.

Місцевий та апеляційний суди задовольнили такі позовні вимоги, виходячи з доведеності вимог про стягнення на користь адвоката гонорару, передбаченого договором.

Однак колегія суддів Цивільного суду ВС відмовила у задоволенні позову.

Читайте також: відшкодування витрат на правничу допомогу: працює чи ні?

Верховний Суд вказав, що договір про надання правової допомоги за своєю правовою природою є договором про надання послуг. Договір про надання правової допомоги, як і будь-який договір про надання послуг, може бути оплатним або безоплатним.

Відповідно до ст. 28 Правил адвокатської етики (у редакції 2012 року)гонорар є формою винагороди адвоката за здійснення захисту, представництва та надання інших видів правової допомоги клієнту. Порядок обчислення гонорару (фіксований розмір, погодинна оплата), підстави для зміни розміру гонорару, порядок його сплати, умови повернення тощо визначаються в договорі про надання правової допомоги.

Верховний Суд зазначив, що укладений між сторонами договір про надання правової допомоги, копія якого є в матеріалах справи, не визначає порядок обчислення гонорару (фіксований розмір, погодинна оплата), підстави для зміни розміру гонорару, порядок його сплати, умови повернення тощо.

Зміст цієї угоди (форма його викладу) не може свідчити про безумовну домовленість сторін про порядок обчислення гонорару та порядок його сплати, враховуючи, що відповідач заперечує визначений розмір гонорару.

Відповідну постанову по справі № 522/17845/15-ц ВС прийняв 18.12.2019. З її повним текстом можна ознайомитися в системі аналізу судових рішень VERDICTUM. Тестовий доступ в систему можна оформити тут.

Обов'язково ознайомтесь: Велика Палата сформувала позицію щодо відшкодування витрат на правничу допомогу

Головна редакторка ЮРЛІГИ Олена Баконіна

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини