Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВС прийняв рішення у зразковій справі про зміну розрахункової величини для посадового окладу

Реклама

Суть справи: суддя, яка не пройшла кваліфікаційне оцінювання з незалежних від неї причин, звернулась із позовом до територіального управління Державної судової адміністрації. Позивачка просила визнати протиправними дії відповідача щодо нарахування і виплати їй суддівської винагороди із застосуванням розміру посадового окладу 15 прожиткових мінімумів і зобов'язати провести нарахування і виплату такої винагороди на основі 15 мінімальних заробітних плат.

Свої вимоги обґрунтувала тим, що виплата суддівської винагороди повинна здійснюватися із застосуванням для її розрахунку мінімальної заробітної плати після вступу в силу рішення Конституційного Суду України від 4 грудня 2018 року №11-р/2018, а не відповідно до Закону від 6 грудня 2016 № 1774-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України», який для такого розрахунку передбачає застосування прожиткового мінімуму.

Читайте також: проведення судових засідань онлайн і продовження строків на оскарження рішень: законодавчі пропозиції ВРП

Позивачка зазначила, що відповідно до рішення КСУ, кожен суддя, який не пройшов кваліфікаційного оцінювання, починаючи з 4 грудня 2018 року мав право на отримання суддівської винагороди на основі посадового окладу в розмірі 15 мінімальних заробітних плат.

Розглянувши справу як зразкову, колегія суддів Адміністративного суду ВС відмовила судді у задоволенні позову.

Верховний Суд вказав, що Законом № 1774-VIII, який набрав чинності 1  січня 2017 року, змінено підхід до визначення розмірів посадових окладів і заробітної плати працівників, а також інших виплат (наприклад, для розрахунку розміру плати за надання адміністративних послуг, у колективних договорах та угодах усіх рівнів). Тобто цим Законом запроваджено нову розрахункову величину для визначення розмірів тих чи інших виплат шляхом заміни мінімальної заробітної плати на прожитковий мінімум.

Колегія суддів зазначила, що з прийняттям Закону № 1774-VIII, зміни зазнав не розмір суддівської винагороди, а розрахункова величина.

Також Верховний Суд вказав, що зміна розрахункової величини з мінімальної заробітної плати на прожитковий мінімум не стосується лише суддів, а поширюється на широкий спектр суспільних відносин.

Ознайомтесь із типовими ознаками справ у рішенні.

Відповідну постанову по справі № 200/9195/19-а ВС прийняв 11.03.2020. З її повним текстом зручно ознайомитися в системі аналізу судових рішень VERDICTUM. Отримати тестовий доступ у VERDICTUM можна за посиланням.

Зазначимо, що рішення ще може бути оскаржене до Великої Палати Верховного Суду.

Вам також буде цікаво:

Карантин до 24 квітня: що дозволено та що заборонено

Сертифікат про форс-мажорні обставини: які документи потрібно подати для отримання

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини