Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВР пришвидшила розмежування посад Головнокомандувача ЗСУ та начальника Генштабу

Реклама

Розділення посад Головнокомандувача ЗСУ та начальника Генштабу перенесено на 27 березня 2020 року.

4 березня на позачерговому засіданні Верховна Рада прийняла Закон (проект № 3015) "Про внесення змін до розділу VI "Прикінцеві та перехідні положення" Закону "Про національну безпеку України" щодо набрання чинності положеннями стосовно Головнокомандувача Збройних Сил України, Генерального штабу Збройних Сил України, видів і окремих родів військ (сил)". Він набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Закон передбачає невідкладне здійснення у Збройних Силах організаційних заходів, спрямованих на трансформацію органів військового управління всіх рівнів, а також запровадження окремих посад Головнокомандувача ЗСУ та начальника Генштабу ЗСУ.

Законом у підпунктах 2 і 3 пункту 1 розділу VI "Прикінцеві та перехідні положення" Закону "Про національну безпеку України" слова і цифри "з 1 січня 2021 року" замінено словами і цифрами "з 27 березня 2020 року".

Зауважимо, що у вищенаведених пунктах йшлося про те, що положення частин третьої - шостої статті 16 Закону про національну оборону (щодо Головнокомандувача ЗСУ, Генерального штабу ЗСУ, видів і окремих родів військ (сил)) набирають чинності з 1 січня 2021 року, а також підпункт 3, підпункти "б" та "в" підпункту 4, підпункту 5 пункту 4 розділу VI "Прикінцеві та перехідні положення" Закону набирають чинності з 1 січня 2021 року.

Проте 4 березня 2020 року Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки рекомендував запровадити зміни з 27 березня 2020 року.

У чинній статті 16 Закону, серед іншого, йдеться про те, що Головнокомандувач Збройних Сил призначається на посаду за поданням Міністра оборони та звільняється з посади Президентом. Підпорядковується він Президентові України та Міністру оборони України.

Генеральний штаб ЗСУ очолює начальник Генерального штабу ЗСУ, який призначається на посаду і звільняється з посади Президентом за поданням Міністра оборони. Начальник Генерального штабу ЗСУ підпорядковується Головнокомандувачу ЗСУ та відповідає за виконання завдань і функцій, покладених на Генеральний штаб Збройних Сил.

Текст Закону з'явиться в модулі "Законодавство" відразу після його підписання Президентом та офіційного опублікування. Переконайтесь у зручності подання інформації, замовивши тестовий доступ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини