Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
Реклама

Кабмін затвердив Порядок фіксації порушень законодавства у сфері безпеки на автомобільному транспорті в автоматичному режимі.

Відповідну постанову № 1174 було прийнято на урядовому засіданні 27 грудня 2019 року. З повним текстом прийнятої постанови можна ознайомитися в модулі "Законодавство" ІПС ЛІГА:ЗАКОН, замовивши тестовий доступ.

Установлено, що автоматичний пункт габаритно-вагового контролю - комплекс засобів автоматичного визначення вагових, габаритних та інших параметрів транспортного засобу з одночасною його фотозйомкою та/або відеозаписом та ідентифікацією за державним реєстраційним номером.

Фіксуватимуть порушення законодавства у сфері безпеки на автомобільному транспорті в автоматичному режимі на автоматичних пунктах, облаштованих відповідно до визначених у додатку до Порядку вимог.

Учасників дорожнього руху інформуватимуть про фіксацію фактів правопорушень (фотозйомку та/або відеозапис) на автоматичних пунктах не пізніше початку роботи таких пунктів на визначених ділянках автомобільних доріг шляхом установлення відповідних дорожніх знаків, а також розміщення відповідних оголошень на офіційному веб-сайті Мінінфраструктури.

Автоматичні пункти фіксуватимуть порушення Правил проїзду великогабаритних та великовагових транспортних засобів автомобільними дорогами, вулицями та залізничними переїздами: а саме, перевищення встановлених законодавством вагових та габаритних норм транспортних засобів.

Автоматичний пункт повинен забезпечувати:

вимірювання навантажень, що припадають на кожну вісь транспортного засобу;

вимірювання загальної маси транспортного засобу;

визначення кількості осей транспортного засобу та віднесення його до відповідної категорії, які затверджені Мінінфраструктури;

вимірювання міжосьових відстаней транспортного засобу;

визначення кількості коліс (скатності) на осях транспортного засобу;

вимірювання його габаритів;

фіксацію та розпізнавання номерного знака;

фіксацію фронтального зображення транспортного засобу;

фіксацію загального вигляду транспортного засобу (вигляд збоку) в момент проїзду через автоматичний пункт (оглядова фотографія, на якій відображено його контури та кількість осей);

первинне оброблення зібраних даних та передачу інформації в центр обробки даних за допомогою каналу зв'язку, що забезпечує криптографічний захист інформації, що передається;

автентифікацію автоматичного пункту, контроль цілісності, авторства та доступності інформації, що передається від автоматичного пункту до центру обробки даних.

Центр обробки даних повинен забезпечувати:

взаємодію з єдиною інформаційною системою МВС та іншими інформаційними та інформаційно-телекомунікаційними системами Укртрансбезпеки, Держприкордонслужби, відповідних органів державної влади, Укрпошти, а також з телекомунікаційними мережами операторів, провайдерів телекомунікацій;

автоматизоване формування (із забезпеченням автоматичної перевірки транспортних засобів та їх номерних знаків за базами (банками) даних, реєстрами, що входять до єдиної інформаційної системи) постанов про накладення адміністративного стягнення за правопорушення у сфері забезпечення безпеки на автомобільному транспорті стосовно резидентів України;

передачу інформації до посадових осіб Укртрансбезпеки про фіксацію перевищення вагових та/або габаритних норм транспортними засобами, що належать нерезидентам України.

Під час вимірювання габаритно-вагових параметрів транспортних засобів враховуються вимоги опису до сертифіката про затвердження типу засобу вимірювання, інструкції з експлуатації відповідного вагового обладнання та обов'язкові метрологічні вимоги.

Не вважатиметься порушенням перевищення вагових та/або габаритних параметрів транспортного засобу, якщо вони не перевищують параметри, зазначені у дозволі на участь у дорожньому русі.

Інформацію від центру обробки даних передаватимуть до інформаційно-телекомунікаційної системи Укртрансбезпеки у вигляді інформаційних файлів.

Посадові особи Укртрансбезпеки уповноважені розглядати справи про адмінправопорушення у сфері безпеки на автомобільному транспорті, зафіксовані автоматично, зобов'язані використовувати під час винесення постанов про накладення адміністративного стягнення інформаційний файл (сформовані результати вимірювання вагових і габаритних параметрів транспортного засобу, перевірки за відповідними базами (банками), реєстрами даних), який разом з винесеними постановами передається до Реєстру адміністративних правопорушень у сфері безпеки дорожнього руху.

У такій постанові зазначаються виміряні з урахуванням похибки вагові та габаритні параметри транспортного засобу, які перевищили нормативні вагові та/або габаритні параметри транспортних засобів на ділянці автомобільної дороги, а також нормативні габаритно-вагові параметри транспортних засобів на цій ділянці дороги.

Перевірити АЗС та СТО, послугами яких ви користуєтеся, можна за допомогою сервісу CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН. Ви можете перевірити контрагента, який вас цікавить, прямо зараз, оформивши заявку на тестовий доступ до сервісу.

Нагадаємо, що 25 вересня 2019 року Закон про автоматичне зважування фур набув чинності. За порушення його норм передбачено чималі штрафи. Дізнайтеся детальніше.

Вам може бути цікаво дізнатися:

Як отримати міжнародні права водія

Заяву про заміну водійських прав можна буде подати електронно

Топ-10 змін для водіїв

Дозволено продавати бензин у пластикові каністри

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини