Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нові правила обміну валют: без підпису і печатки

Реклама

ЮРЛІГА писала, що 20 вересня було прийнято два закони щодо застосування РРО. Їх було офіційно опубліковано в газеті "Голос України" 19 жовтня. Детальніше про основні положення законів і дату набрання ними чинності можна прочитати в окремому матеріалі ЮРЛІГИ.

Серед іншого, Закон № 128-IX вносить зміни до Закону про РРО в частині запровадження програмних РРО. Такі РРО забезпечуватимуть одноразове занесення для довгострокового зберігання на фіскальному сервері контролюючого органу та багаторазове зчитування і неможливість зміни підсумкової інформації про обсяг розрахункових операцій, виконаних у готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо), або про обсяг операцій з торгівлі валютними цінностями в готівковій формі.

Нацбанк, своєю чергою, привів нормативно-правову базу у відповідність до Закону про РРО (з урахуванням змін, внесених Законом № 128-IX, які набирають чинності 19 квітня 2020 року).

Про це йдеться в постановах Правління НБУ від 17 січня 2020 року № 9 та № 10, які мають особливий порядок набрання чинності. Ознайомитися з повними текстами постанов Правління НБУ можна, замовивши тестовий доступ до ІПС ЛІГА:ЗАКОН.

Постанова № 9 набирає чинності з 1 лютого 2020 року, крім окремих положень, які набирають чинності з 19 квітня 2020 року. Постанова № 10 набирає чинності 18 січня, крім положення щодо програмного РРО, яке набирає чинності так само 19 квітня.

Змінами до Закону про РРО, окрім запровадження програмного РРО, передбачено також створення під час здійснення валютно-обмінних операцій електронних розрахункових документів, які матимуть таку ж форму та зміст, як і їхні паперові аналоги.

Також вносяться деякі інші уточнюючі зміни, які стосуються порядку проведення валютно-обмінних операцій. Зокрема, скасовується необхідність проставляти на розрахункових документах РРО такі реквізити, як підписи касира і клієнта, відбиток штампа.

Перевірити банк, у якому ви маєте намір придбавати та купувати валюту, можна за допомогою сервісу CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН. Ви можете перевірити благонадійність банку, який вас цікавить, прямо зараз, оформивши заявку на тестовий доступ до сервісу.

Звертаємо увагу, що перший в Україні чат-бот для фізосіб-підприємців 2 і 3 груп єдиного податку ReporTax розрахує та сплатить податки, повідомить про заборгованість, автоматично складатиме і подаватиме звітність просто в Telegram. Також бот нагадає підприємцям про терміни сплати податків і подання звітів. Відчуйте легкість у користуванні ReporTax!

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини