Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Антирейдерська колегія вже працює: хто увійшов

Реклама

ЮРЛІГА вже писала, хто розглядатиме скарги на держреєстратора замість антирейдерської комісії. Відповідний наказ Мін'юсту від 9 січня 2020 року № 71/5 був зареєстрований у міністерстві того ж дня і набрав чинності 14 січня. У ньому визначено, як саме працюватиме Колегія з розгляду скарг на рішення, дії або бездіяльність державного реєстратора, суб'єктів державної реєстрації, територіальних органів Мін'юсту.

Вже 16 січня відбулося перше у 2020 році засідання нової Колегії. Про це повідомила заступниця Міністра юстиції з питань державної реєстрації Ольга Оніщук.

«Колегія складається зі співголів (на сьогодні їх 2), секретаря та її членів, чисельність яких визначена на даний момент Мін'юстом у загальній кількості 9 осіб. Крім того, у засіданні Колегії під час надання усних пояснень особами, запрошеними для розгляду скарги у сфері держреєстрації колегіально, можуть також брати участь представники неурядових організацій, що представляють та захищають інтереси бізнесу в Україні. Зокрема, представники Ради бізнес-омбудсмена», - зауважила пані Оніщук.

Колегія працюватиме в такому складі:

Горовець Євгеній Миколайович - співголова Колегії, перший заступник Міністра юстиції

Оніщук Ольга Миколаївна - співголова Колегії, заступниця Міністра юстиції України з питань державної реєстрації

Кирилюк Дмитро Володимирович - член Колегії, директор Департаменту нотаріату та державної реєстрації

Дубовик Віктор Вікторович - член Колегії, заступник директора департаменту нотаріату та державної реєстрації - начальник управління розгляду звернень та скарг у сфері державної реєстрації Департаменту нотаріату та державної реєстрації

Лещенко Анатолій Олексійович - член Колегії, заступник директора Департаменту приватного права - начальник Управління нормативно-правового забезпечення державної реєстрації Департаменту приватного права

Колотілов Олександр Олександрович - секретар Колегії, головний спеціаліст відділу розгляду звернень у сфері державної реєстрації бізнесу Управління розгляду звернень та скарг у сфері державної реєстрації Департаменту нотаріату та державної реєстрації

Желінський Віталій Миколайович - член Колегії, заступник начальника управління - начальник відділу розгляду звернень у сфері державної реєстрації бізнесу Управління розгляду звернень та скарг у сфері державної реєстрації Департаменту нотаріату та державної реєстрації

Хардіков В'ячеслав В'ячеславович - член Колегії, начальник Управління реєстрації громадських формувань, друкованих засобів масової інформації та інформаційних агентств Департаменту нотаріату та державної реєстрації

Прохоренко Катерина Андріївна - член Колегії, начальник Відділу моніторингу та контролю в сфері державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців Департаменту нотаріату та державної реєстрації

У міністерстві передбачили звуко- та відеофіксацію засідань Колегії під час надання усних пояснень особами, запрошеними для розгляду скарги колегіально. Для належного з'ясування усіх обставин (витребування документів та додаткової інформації) розгляд скарги можуть відкласти.

Заступниця Міністра юстиції підкреслила, що Колегія може розглянути скаргу повторно, але виключно в разі доручення Мін'юсту щодо перегляду відповідної скарги з мотивів невідповідності висновку вимогам законодавства та/або у разі, якщо Колегія належно не дослідила обставини відповідної скарги. За потреби повторний розгляд відбувається з повторним викликом сторін.

Усі висновки та накази щодо скарг, розглянутих старою комісією в минулому році, опублікують на офіційному сайті міністерства до 31 січня 2020 року.

«Щодо скарг, які надійшли до Мін'юсту більш як 45 днів назад (їх на сьогодні залишилося 139, при тому, що станом на осінь 2019 року таких прострочених скарг було близько 800), ми розглянемо за найближчі декілька засідань та, сподіваємось, вийдемо в нормальний стабільний режим роботи. Всі нові скарги, які надійшли після набуття чинності нових НПА про Колегію, які містять очевидні грубі порушення держреєстратора, розглядатимуться Міністром одноособово, без участі Колегії. Це дасть можливість розглядати справжні рейдерські дії і повертати майно та бізнес законним власникам за 24 години», - зазначила Ольга Оніщук.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/191665_zapratsyuvala-garyacha-lnya-z-pitan-rozglyadu-skarg-na-derzhrestratorv

Також для захисту власності громадян та бізнесу продовжує активно працювати Офіс протидії рейдерству (розміщується у приміщенні Мін'юсту за адресою: м. Київ, вул. Сверстюка, 15). В Офісі працює гаряча телефонна лінія, на якій можна отримати відповідь щодо стадії розгляду скарги та консультацію про порядок її подання та розгляду, прийом скарг на дії та рішення державних реєстраторів, видача документів про результат розгляду скарги та пряма трансляція засідання Колегії.

Захистити своє майно від рейдерів вже зараз допоможе ефективний сервіс SMS-Маяк від "ЛІГА:ЗАКОН". Завдяки ньому можна відстежувати зміни статусу об'єкта нерухомості. Отримана інформація дасть змогу своєчасно звернутися до суду з позовною заявою про скасування вчинених реєстраційних дій, а також до правоохоронних органів із заявою про неправомірність таких дій. Ефективно уберегтися від рейдерів також допоможуть сервіси SMS-Маяк Земля та SMS-Маяк Іпотека від "ЛІГА:ЗАКОН", за допомогою яких можна оперативно дізнатися про зміни в реєстрі нерухомості (через SMS-повідомлення, електронним листом або через повідомлення в кабінеті користувача).

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини