Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Уряд робить новий крок для підвищення прожиткового мінімуму

Реклама

13 грудня у Верховній Раді зареєстровано законопроект № 2720 щодо створення передумов для підвищення прожиткового мінімуму (ініціатор - Кабмін).

З текстом законопроекту можна ознайомитися у відповідному модулі ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Замовити повнофункціональний тестовий доступ можна тут.

Проект акта передбачає внесення змін до законодавчих актів України щодо зміни підходів до встановлення розмірів посадових окладів, а саме не в залежності від прожиткового мінімуму, а від мінімального розміру посадового окладу для відповідних категорій працівників, який передбачається затверджувати законом про Державний бюджет України на відповідний рік.

Законотворці зазначають, що від розміру реально обрахованого прожиткового мінімуму мають залежати тільки соціальні виплати, які є основним джерелом існування. Це, в свою чергу, має створити можливості для ефективного бюджетного планування, а також забезпечить передумови для суттєвого підвищення прожиткового мінімуму.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/191678_derzhbyudzhet-2020-oftsyno-opublkovano

Для визначення штрафів та грошових стягнень за адміністративні, кримінальні та інші порушення передбачається застосовувати розрахункову одиницю (замість неоподаткованого мінімуму доходів громадян), що затверджується законом про Державний бюджет України на відповідний рік.

Завжди актуальний розмір НМДГ можна дізнатися в модулі "Довідники" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Переконайтесь у зручності подання інформації, замовивши тестовий доступ.

Так, наприклад, грошове стягнення пропонується встановити у вигляді штрафної ставки, яка становить 2 % розрахункової одиниці.

Також врегульовуються питання щодо плати за надання адміністративних послуг.

https://jurliga.ligazakon.net/news/192246_neoblagaemyy-nalogom-razmer-materialnoy-pomoshchi-ot-rabotodatelya-uvelichen-do-2-940-grn

Також 13 січня було зареєстровано проект Закону № 2721, який вносить зміни з того ж питання до Прикінцевих і перехідних положень Бюджетного кодексу.

Проектом також змінюються підхід до визначення мінімального розміру посадового окладу, який застосовується як розрахункова величина при визначенні посадових окладів для таких категорій: для працівників установ, закладів організацій окремих галузей бюджетної сфери, для працівників державних органів, органів прокуратури, суддів, для військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу.

Як вже писала ЮРЛІГА, збільшено мінімальний розмір пенсій для осіб, які досягли 65 років і мають тривалий страховий стаж.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини