Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Дайджест подій Вищої ради правосуддя за 4-13 січня

Реклама

1. Звільнено у відставку суддю з Волині

Вища рада правосуддя вирішила звільнити Надію Пікулу з посади судді Володимир-Волинського міського суду Волинської області у зв'язку з поданням заяви про відставку.

2. Звільнено Баришівську суддю, яка зупинила ліцензію SkyUp

Як зазначено у рішенні суддя Литвиненко О.Л. при вирішенні питання про наявність/відсутність підстав для вжиття заходів забезпечення позову здійснила втручання у діяльність ТОВ «Авіакомпанія Скайап», що заборонено законом. Зокрема, відповідно до частини десятої статті 150 Цивільного процесуального кодексу України не допускається вжиття заходів забезпечення позову, які за змістом є тотожними задоволенню заявлених позовних вимог, якщо при цьому спір не вирішується по суті. Встановлено також обставини, які свідчать, що суддя прийняла до провадження позовну заяву та розглянула заяву про забезпечення позову з порушенням правил територіальної юрисдикції. Окрім того, суддя не врахувала специфіку правовідносин, що виникли між позивачем та відповідачем, та, як наслідок, залишила поза увагою положення спеціального законодавства у цій галузі, а саме Повітряного кодексу України. ВРП вирішила звільнити Олену Литвиненко з посади судді Баришівського районного суду Київської області на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України. Нагадаємо, суддя забезпечила позов, зупинивши дію ліцензії на право провадження господарської діяльності з перевезення пасажирів повітряним транспортом "Авіакомпанії Скайап". Це рішення було скасовано апеляційним судом. Правомірність скасування забезпечення підтвердив і Верховний Суд, вказавши на відсутність правових підстав для забезпечення позову у цій справі у визначений позивачем спосіб. З історією справи можна ознайомитись в системі аналізу судових рішень VERDICTUM. Оцінити всі переваги сервісу можна, скориставшись тестовим доступом.

3. Звільнено одеського суддю, який перешкоджав діяльності ВККС

ВРП звільнила Шепітка І.Г. з посади судді Суворовського районного суду міста Одеси за вчинення істотного дисциплінарного проступку. Постановлення суддею Суворовського районного суду міста Одеси Шепітком І.Г. ухвали про заборону ВККСУ та членам Комісії вчиняти будь-які дії щодо проведення та/або продовження кваліфікаційного оцінювання суддів до набрання рішенням законної сили фактично позбавило Комісію можливості здійснювати свої повноваження, визначені Законом. Перша Дисциплінарна палата, не втручаючись у суть постановлених суддею Шепітком І.Г. ухвал від 27 травня 2019 року про відкриття провадження у справі та про забезпечення позову, дійшла висновку про невиконання суддею обов'язків, покладених на нього Конституцією України та процесуальним законом, що мало негативні наслідки як для державного органу суддівського врядування, так і для суддів, яким було призначено проведення співбесід у межах кваліфікаційного оцінювання. Вища рада правосуддя вирішила звільнити Івана Шепітка з посади судді Суворовського районного суду міста Одеси на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України.

4. Звільнено голопристанського суддю, який неправомірно затвердив мирову угоду, чим посягнув на законне право власності

ВРП вирішила звільнити Францішка Ю.В. з посади судді Голопристанського районного суду Херсонської області за вчинення істотного дисциплінарного проступку.Дисциплінарну справу стосовно судді Францішка Ю.В. було відкрито на підставі скарги Котюжанської Н.В. У скарзі зазначено, що суддя Голопристанського районного суду Херсонської області Францішко Ю.В. 6 грудня 2018 року постановив неправомірну ухвалу про затвердження мирової угоди, якою скаржника було свавільно позбавлено права власності на майно, набуте в порядку, встановленому законом. Вказано, що суддею Францішком Ю.В. порушено правила підсудності та прийнято рішення стосовно нерухомого майна Котюжанської Н.В. без залучення її до участі у справі, що, на її думку, свідчить про незаконну відмову у доступі до правосуддя, істотне порушення норм права під час здійснення правосуддя, що унеможливило реалізацію нею прав і призвело до порушення правил юрисдикції та прав людини і основоположних свобод. ВРП вирішила звільнити Францішка Юрія Володимировича з посади судді Голопристанського районного суду Херсонської області на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/192020_kabmn-proponu-poki-ne-pdvishchuvati-suddyam-posadov-okladi

5. Законопроект № 2670 про відтермінування підвищення розміру посадових окладів суддів є фактично зміною конституційних гарантій

Вища рада правосуддя не підтримує законопроект № 2670 та вважає його прийняття неможливим з огляду на те, що він суперечить нормам Конституції України, призведе до звуження змісту та обсягу прав і свобод суддів та негативно вплине на забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя. Консультативний висновок до проекту затверджено рішенням № 22/0/15-20.

Також читайте:

Дайджест подій Вищої ради правосуддя за 24 грудня - 3 січня,

Дайджест подій Вищої ради правосуддя за 18-23 грудня,

Дайджест новин для державних службовців

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини