Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Банки для виплат бюджетникам виберуть по-новому

Реклама

Кабмін оновив Порядок відбору банків, через які здійснюється виплата пенсій, грошової допомоги та заробітної плати працівникам бюджетних установ.

Відповідну постанову № 1151 було прийнято 27 грудня 2019 року.

Згідно з Порядком уповноваженим може стати банк, який відповідає таким вимогам:

протягом останніх 6 місяців Нацбанк не застосовував до банку захід впливу у вигляді обмеження, зупинення чи припинення окремих видів здійснюваних банком операцій;

протягом останніх 12 місяців до банку або до власників істотної участі, або до пов'язаних осіб банку не застосовано Україною, іноземними державами - членами ОЕСР чи ЄС санкцій.

Одержувачі пенсій, грошової допомоги, зарплати в бюджетній установі зможуть відкривати поточні рахунки в будь-якому з уповноважених банків.

Протягом строку дії договору з одержувачем уповноважений банк повинен надавати послуги з урахуванням граничного значення їх показників, визначених додатком до Порядку (переглянути додаток можна, замовивши тестовий доступ до ІПС ЛІГА:ЗАКОН).

Банк, який має намір стати уповноваженим, має надіслати Мінфіну інформацію:

Нацбанку щодо незастосування протягом останніх 6 місяців заходів впливу у вигляді обмеження, зупинення чи припинення здійснюваних банком операцій;

щодо незастосування до банку або до власників істотної участі, або до пов'язаних осіб банку протягом останніх 12 місяців санкцій Україною, іноземними державами - членами ОЕСР чи ЄС;

щодо переліку послуг і граничного значення їх показників, яких банк зобов'язується дотримуватися у разі набуття статусу уповноваженого (зазначено в додатку).

Мінфін на підставі надісланої банками інформації має сформувати перелік уповноважених банків, що відповідають встановленим вище вимогам. Зазначений перелік публікуватимуть на офіційному веб-сайті міністерства.

Якщо Мінфін отримає інформацію від банку, що не є уповноваженим та відповідає встановленим вимогам, то щомісяця першого робочого дня вноситиме зміни до переліку уповноважених банків.

Включення банку до переліку уповноважених банків буде підставою для укладення Пенсійним фондом та Мінсоцполітики договорів з таким банком щодо виплати пенсій та грошової допомоги. Договір повинен бути укладений протягом 10 робочих днів з дати опублікування (оновлення) переліку уповноважених банків.

Обслуговуватимуть одержувачів пенсій, грошової допомоги, зарплати на підставі договорів між уповноваженими банками та одержувачами.

Проведення моніторингу дотримання уповноваженими банками вимог Порядку забезпечуватиме Мінфін.

Уповноважені банки щокварталу станом на останню дату місяця звітного періоду не пізніше 15 числа наступного місяця зобов'язані надати Мінфіну інформацію:

Нацбанку щодо застосування (незастосування) до уповноваженого банку протягом останніх 6 місяців заходів впливу у вигляді обмеження, зупинення чи припинення здійснюваних банком операцій;

щодо застосування (незастосування) протягом звітного кварталу до уповноваженого банку або до власників істотної участі, або до пов'язаних осіб банку санкцій Україною, іноземними державами - членами ОЕСР чи ЄС.

Одержувачі пенсій, грошової допомоги, зарплати, які відкрили поточні рахунки в уповноважених банках, у разі виявлення порушення мають право повідомляти про них територіальним органам ПФУ, Казначейства або структурним підрозділам з питань соціального захисту населення районних, районних у м. Києві держадміністрацій та виконавчих органів міських, районних у містах (у разі утворення) рад за їх місцезнаходженням. Пенсійний фонд, Казначейство та Мінсоцполітики щомісяця не пізніше 10 числа мають подати Мінфіну узагальнену інформацію про виявлені порушення.

Якщо уповноважений банк порушив установлені вимоги та/або якщо виникла ситуація, яка загрожує своєчасній та в повному обсязі виплаті через уповноважений банк пенсій, грошової допомоги та заробітної плати працівникам бюджетних установ, та/або запроваджено тимчасову адміністрацію в такому банку, Мінфін виключить банк з переліку уповноважених банків.

Протягом трьох днів з дати виключення банку з переліку уповноважених Мінфін проінформує про це Пенсійний фонд та Мінсоцполітики.

Якщо уповноважений банк порушив вимоги щодо подання зазначеної вище інформації для проведення моніторингу, Мінфін має право звернутися до банку з письмовим застереженням щодо усунення порушення. Якщо уповноважений банк протягом 20 календарних днів з дня надіслання такого застереження не усуне порушення, Мінфін виключить банк з переліку уповноважених.

Банк може набути статус уповноваженого повторно не раніше ніж через 6 місяців після виключення з переліку уповноважених банків.

Інформацію щодо набуття банком статусу уповноваженого Мінфін зберігатиме три роки.

Установлено, що уповноважені банки, які до дня набрання чинності постановою № 1151 визначені переможцями конкурсу на право виплати пенсій, грошової допомоги та зарплати працівникам бюджетних установ і не забезпечили у тримісячний строк виконання вимог цієї постанови, припиняють виконання функцій уповноваженого банку.

Ознайомитися з повним текстом урядової постанови можна в модулі "Законодавство" ІПС ЛІГА:ЗАКОН, замовивши тестовий доступ. До речі, до 14 січня діють новорічні знижки до -40 % на ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Скористайтеся акційною пропозицією, перейшовши за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини