Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Боржники три роки не платитимуть ПДВ за постачання товарів для погашення заборгованості

Реклама

29 грудня 2019 року набув чинності Закон № 425-IX про внесення змін до Податкового кодексу у зв'язку із вдосконаленням процедури проведення фінансової реструктуризації та щодо вдосконалення оподаткування операцій фінансового лізингу.

Визначено, що у разі постачання товарів, які були повернуті лізингоодержувачем лізингодавцю у зв'язку з невиконанням чи неналежним виконанням договору фінансового лізингу (у тому числі повернуті на підставі виконавчого напису нотаріуса), та при цьому лізингодавцем за операцією з повернення таких товарів до складу податкового кредиту не включалися суми податку, базою оподаткування є позитивна різниця між ціною постачання та ціною придбання таких товарів.

Ціна придбання визначається як вартість товарів, за якою такі товари були повернуті лізингодавцю, а саме як первісна вартість товарів (об'єкта фінансового лізингу) за вирахуванням сплачених лізингових платежів у частині компенсації вартості об'єкта фінансового лізингу. У разі придбання товарів у платника податку ціна придбання визначається з урахуванням ПДВ.

Якщо за товарами, база оподаткування при постачанні яких визначалася як позитивна різниця між ціною постачання та ціною придбання, в майбутніх податкових періодах суми податку за операцією з повернення таких товарів були включені до складу податкового кредиту лізингодавця, застосовується положення пункту 198.5 статті 198 Податкового кодексу.

Крім того, до 1 січня 2023 року звільняються від ПДВ операції:

- платників податку - боржника та/або поручителя (майнового поручителя - заставодавця, іпотекодавця) з постачання товарів для цілей погашення заборгованості перед кредиторами відповідно до плану реструктуризації або плану санації. Під час здійснення операцій з постачання товарів, звільнених від ПДВ, боржник та поручитель не застосовують норми пункту 198.5 статті 198 та пункту 199.1 статті 199 ПК щодо нарахування податкових зобов'язань або коригування раніше нарахованих податкових зобов'язань та/або сум податку, віднесених до податкового кредиту у зв'язку з таким постачанням;

- банків та інших фінансових установ з постачання (продажу, відчуження в інший спосіб) товарів, що були отримані ними від боржників, поручителів (майнових поручителів - заставодавців, іпотекодавців) за операціями з постачання товарів, що звільнені від оподатковування. Звільнення від оподаткування операцій банків та інших фінансових установ стосується тієї частини вартості товарів, за якою вони були набуті у власність у рахунок погашення зобов'язань за договором кредиту (позики).

У разі постачання (продажу, відчуження в інший спосіб) банками та іншими фінансовими установами товарів, отриманих ними в результаті операцій, звільнених від оподаткування, базою оподаткування є позитивна різниця між ціною постачання та ціною придбання таких товарів. Ціна придбання визначається як вартість товарів, за якою такі товари були отримані банками та іншими фінансовими установами.

Зверніть увагу, що відслідковувати зміни в законодавстві зручно в модулі "Календар юриста" ІПС ЛІГА:ЗАКОН: кожен день висвітлюється набуття чинності та втрата сили н/п актами. Переконайтесь, замовивши тестовий доступ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини