Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Структурування бізнесу - головний тренд 2020 року

Реклама

18 грудня в Києві відбулася конференція щодо захисту бізнесу Safe Side 2.1.

Сім спікерів, які щодня займаються питаннями забезпечення правової безпеки, поділилися своїми кейсами, розповіли про актуальні зміни законодавства, надали корисні поради, а також спрогнозували основні тенденції, які очікують бізнес наступного року.

На що звернути увагу у 2020 році?

Олександр Смирнов, податковий адвокат, керівник Юридичного центру "Смирнов і Партнери", розповів, на що звернути увагу, на основі сьогоденної практики та законотворчої діяльності Верховної Ради нового скликання.

Перший спікер наголосив, що особливе занепокоєння викликає прийнятий у першому читанні законопроект № 1210, яким вносяться зміни до Податкового кодексу. Пан Смирнов зазначив, що в разі прийняття цього Закону при відсутності первинних документів, які відповідають реальним (фактичним) обставинам операції та поведінки платника податків, такі операції обліковуватимуться відповідно до фактичних умов та обставин здійсненої операції та/або фактичної поведінки платника податків.

Так, наприклад, якщо особа передала товар, але не отримала за це оплату, контролюючі органи матимуть повне право зазначити в акті перевірки, що цей правочин є податковим кредитом, а не поставкою, яка була прописана в договорі. Тому спікер порадив бути максимально уважними та не забувати підтверджувати всі свої дії відповідною документацією.

Крім того, пан Смирнов зазначив, що основний тренд 2020 року - це структурування бізнесу. Власники повинні розуміти важливість відокремлення виробничих процесів (напрямків діяльності), не об'єднуючи їх в одну юридичну особу. Це допоможе не тільки полегшити управління компанією, а й уникнути зайвої уваги з боку контролюючих органів.

Як захистити бізнес зсередини?

Рекомендації з корпоративного структурування та захисту бізнесу надав Шаді Саад - директор Saad Legal, голова ради учасників Національного депозитарію України, член президії ГС «Українські емітенти». Спікер зазначив, що власники бізнесу часто зосереджують увагу на зовнішніх загрозах, але компанії часто зазнають значних втрат через конфлікти та непорозуміння між менеджером і власником. Пан Саад порадив, перш за все, прописувати в договорах, що посадова особа зобов'язана діяти розумно, добросовісно, в інтересах товариства, не перевищуючи власних повноважень. І хоча здається, що ці тези важко довести в суді, але наявна судова практика свідчить про інше.

Як ЛІГА:ЗАКОН допомагає бізнесу?

Представники компанії-організатора ЛІГА:ЗАКОН Анастасія Шевченко, керівник департаменту створення юридичного контенту, та Андрій Кравченко, Project Manager напряму «Сервіси аналізу і моніторингу», ознайомили представників бізнесу, зокрема власників, керівників юридичних і фінансових департаментів, юрисконсультів підприємств, керівників служб безпеки та IT-підрозділів, з продуктами, які можуть стати їм у пригоді.

Особливу увагу аудиторії привернули інформаційно-правові системи ЛІГА:ЗАКОН - найповніше джерело систематизованої, достовірної правової інформації. Так, у модулі «Ситуації для бізнесу» варто ознайомитися з практичними порадами протидії рейдерству та захисту бізнесу на основі чинного законодавства, а інформація в модулі «Мистецтво оборони» допоможе продумати всі можливі дії захисту в разі посягань з боку будь-якого державного органу.

Спікери від ЛІГИ не забули й про юристів, нагадавши про переваги «VERDICTUM» - програмно-інформаційний комплекс з унікальними інформаційними ресурсами для аналізу практики судових рішень. Ресурс VERDICTUM практично не має аналогів на ринку України за своїм інформаційним обсягом, сервісними та пошуковими можливостями. Пані Щербатенко продемонструвала, як за 1 хвилину можна знайти важливе рішення, пошук якого у судовому реєстрі зайняв би не менше 20 хвилин.

Підприємців також зацікавив інноваційний продукт «CONTR AGENT» - аналітична система перевірки та моніторингу юридичних осіб. Сервіс допомагає дізнатися про контрагента всю необхідну інформацію з відкритих джерел і держреєстрів та здійснити експрес-оцінку його діяльності. А на персональний сервіс медіа-моніторингу усіх типів ЗМІ «SEMANTRUM» особливо звернули увагу власники бізнесу, які ретельно слідкують за своєю репутацією. Багатьох здивувало, що сервіс не тільки аналізує десятки тисяч онлайн-джерел (у тому числі і соцмережі), телеканали, радіо, друковану пресу, а й визначає емоційне забарвлення (тональність) повідомлень.

Спікери нагадали про новорічні знижки до 28 грудня та можливість ознайомитися з функціями корисних сервісів завдяки безкоштовному тестовому доступу.

Чи звертатися до держави за захистом?

Ігор Ольшевський, адвокат, партнер адвокатського бюро «Збіглей і партнери», впевнений, що держава вже давно не є незалежним арбітром.

«Жодний чиновник за останні три роки не був покараний за незаконні дії відносно бізнесу. Чим більше бізнес буде допускати незаконні візити та перевірки, тим більше представники державних органів будуть почувати себе безкарними», - зазначив спікер.

Адвокат наголосив на тому, що основний обов'язок убезпечити бізнес від посягань лежить на плечах самого власника.

Тренди, які очікують на бізнес у 2020

Олександр Горобець, адвокат адвокатського об'єднання JUSCUTUM, керуючий проектами практики безпеки бізнесу, розповів про тенденції 2019 року. Так, кількість обшуків за останній рік тільки стабілізувалась, а бізнес почав ставитися до обшуку як до події, що обов'язково відбудеться. Органи почали активно застосувати технічні засоби, архівацію даних, копіювання образу сервера, блокування та знищення інформації. Також пан Горобець попередив підприємців, що перелік майна в ухвалі суду з дозволом відшукати майно - тільки привід; слідчий може вилучити все, що вважатиме за потрібне.

З огляду на актуальну практику та найближчі законодавчі зміни, адвокат спрогнозував ті тренди, які чекають бізнес у 2020, а саме:

- приватизація землі та державних підприємств - сфери, де збільшиться кількість обшуків;

- активно здійснюватиметься вилучення магнітних носіїв для інформаційно-комп'ютерних досліджень, а також засобів введення інформації (клавіатури, миші тощо) для проведення досліджень ДНК;

- збільшення ролі PR.

Як піаритися на обшуках?

Більше детально про PR розповів Денис Овчаров, адвокат, керуючий партнер адвокатського об'єднання «Овчаров і Партнери».

Адвокат зазначив, що надзвичайно важливо піаритися правильно, не допускаючи найпоширеніших серед підприємців помилок, таких як повільна швидкість реакції, відсутність конкретики та контенту, не допускати правових помилок в оцінці як власне порушення, так і ситуації.

Крім того, пан Овчаров зазначив, що при веденні «чистого» бізнесу підприємцям не потрібно боятися обшуків. «Обшук - це crush test для бізнес-процесів. Він допомагає підприємствам стати краще», - запевнив спікер.

Баранова Ольга, провідний юрист-аналітик ЮРЛІГИ

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини