Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВР збирається провести ротацію членів НКРЕКП до 2025 року

Реклама

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/187000_konstitutsya-ne-dozvolya-prezidentu-priznachati-chlenv-nkreku-rshennya-ksu

На вечірньому засіданні ВР 5 грудня прийнято за основу (зі скороченим строком підготовки до другого читання) законопроект № 2490-1 щодо забезпечення конституційних принципів у сферах енергетики та комунальних послуг у зв'язку зі скасуванням КСУ норми про призначення Президентом членів НКРЕКП.

Згідно з рішенням КСУ, неконституційні норми втрачають чинність з 31 грудня 2019 року.

Тож законопроектом пропонується визначити Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг як постійно діючий центральний орган виконавчої влади зі спеціальним статусом, який утворюється Кабінетом Міністрів.

Визначається порядок призначення членів конкурсної комісії з добору кандидатів на посади членів НКРЕКП. Склад НКРЕКП формуватиметься за результатами відкритого конкурсу. Забороняється звільняти членів у разі складення повноважень Кабінетом Міністрів перед новообраною Верховною Радою, відставки Уряду або формування нового складу Кабінету Міністрів.

Також має бути посилений контроль за дотриманням суб'єктами господарювання, що провадять діяльність у сферах енергетики та комунальних послуг законодавства.

Крім того, запропоновано виключити можливість забезпечити позов шляхом зупинення рішень НКРЕКП про встановлення тарифів.

У разі прийняття, Закон набуде чинності з дня, наступного за днем опублікування: НКРЕКП автоматично набуде статус за цим Законом, без проведення процедур, пов'язаних з ліквідацією та реорганізацією державних органів.

Члени НКРЕКП продовжуватимуть здійснювати повноваження протягом строку, що становить різницю між шістьма роками та строком перебування на посаді до дня набрання чинності цим Законом з урахування порядку ротації.

Ротація застосовується до:

одного члена - до 1 липня 2020 року;

одного члена - до 1 липня 2021 року;

одного члена - до 1 липня 2023 року;

двох членів - до 1 липня 2024 року;

двох членів - до 1 липня 2025 року.

Схему ротації з поіменним списком затвердить Президент.

Як вже писала ЮРЛІГА, киянам встановили нові тарифи на воду

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини