Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Набув чинності Закон про рентгенівські апарати і видобуток уранових руд

25 листопада 2019, 15:01
1282
0
Реклама

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/189412_priynyato-zakon-pro-zaboronu-vvezennya-ryadu-rentgenvskikh-aparatv

24 листопада набув чинності (за винятком деяких положень) Закон № 107-IX про зміни у сфері використання ядерної енергії.

Законом розширено перелік видів діяльності, на які поширюється дія державного регулювання у сфері використання ядерної енергії. В перелік включено видобування та переробку уранових руд. Така діяльність потребує отримання ліцензії.

Разом з тим, від ліцензування звільняється діяльність, пов'язана з використанням джерел іонізуючого випромінювання, які відповідають критеріям, встановленим Кабінетом Міністрів.

Крім того, в Законі "Про захист людини від впливу іонізуючого випромінювання"  визначено основні дозові межі опромінення персоналу, які поширюються і на тимчасових робітників.

Для стажерів та здобувачів освіти, які працюють з джерелами іонізуючого випромінювання, ефективна доза професійного опромінення не повинна перевищувати:

- від 18 років - 20 мілізівертів на рік;

- від 16 до 18 років - 2 мілізіверти на рік, за умови що річна ефективна доза опромінення для даної категорії не повинна перевищувати 6 мілізівертів на рік.

Для вагітних жінок, доза не повинна перевищувати 1 мілізіверт на рік.

Жінки, які мають дитину грудного або раннього віку і годують дитину грудним молоком, не можуть бути залучені до робіт з джерелами іонізуючого випромінювання і мають бути переведені на інші види робіт на весь період грудного вигодовування.

Медичні та інші працівники, здобувачі освіти, які працюють з джерелами іонізуючого випромінювання, мають бути поінформовані працедавцем про ризики для здоров'я, з якими пов'язана їхня робота, про загальні процедури радіаційного захисту та запобіжні заходи, яких необхідно вжити під час перебування на робочому місці з метою запобігання ризикам для здоров'я, зумовленим іонізуючим випромінюванням, а також про алгоритм вжиття невідкладних заходів у випадку радіаційної аварії.

Через 3 місяці набуде чинності норма, згідно з якою для діагностичних цілей застосовуються діагностичні референтні рівні, які затверджуються МОЗ, та органом державного регулювання ядерної та радіаційної безпеки.

Також з 24 лютого діятиме заборона ввезення на територію України, виробництво та прийняття в експлуатацію:

- рентгенівських апаратів, призначених для проведення рентгеноскопії, без підсилювача рентгенівського зображення;

- нових рентгенівських апаратів без пристрою для здійснення автоматизованого контролю експозиції та дози (потужності дози);

- апаратів для дистанційної променевої терапії з номінальним значенням енергії пучка (прискорювальної напруги) понад 1 мегаелектронвольт без пристрою для перевірки основних параметрів опромінення;

- апаратів для інтервенційної радіології без пристрою або функції інформування лікаря та осіб, які виконують медичне опромінення, про дозу опромінення пацієнта;

- апаратів для інтервенційної радіології та комп'ютерних томографів, у тому числі обладнання для планування та виконання медичного дослідження, без пристрою або функції інформування лікаря та осіб, які виконують медичне опромінення, про значення параметрів режимів роботи зазначеного обладнання наприкінці медичного дослідження, необхідних для оцінки дози опромінення пацієнта;

- нових нерадіонуклідних установок та пристроїв, що генерують іонізуюче випромінювання, без пристрою для інформування лікаря про параметри, необхідні для оцінки дози опромінення пацієнта".

Крім того, з Закону "Про ринок електричної енергії" виключено норму, щодо продажу виключно на ринку "на добу наперед" та балансуючому ринку усього обсягу електричної енергії, імпортованої з держав, що не є сторонами Енергетичного Співтовариства.

Порівняти редакції нормативно-правових актів можна у модулі "Законодавство" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Замовити тестовий доступ можна тут.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини