Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як залучатимуть радника з продажу пакетів акцій банків

Реклама

Мінфін визначив, як залучатимуть радника з продажу пакетів акцій банків.

Відповідний наказ міністерства № 346 від 19 серпня 2019 року набрав чинності сьогодні, 15 листопада.

Порядок визначає механізм залучення та критерії конкурсного відбору радника з продажу пакетів акцій, що належать державі у статутному капіталі банків, у капіталізації яких взяла участь держава.

Радник, залучений для підготовки продажу пакетів акцій банків, не може бути покупцем таких банків.

Основні завдання радника:

збір інформації та проведення аналізу економічних, технічних і фінансових показників діяльності банків;

проведення оцінки пакетів акцій банків з урахуванням ринкової вартості, поточного фінансового стану банків, обсягу коштів, які спрямовані державою на капіталізацію банків, обсягу проблемної заборгованості банків тощо;

складання та надання звітів про результати проведення оцінки пакетів акцій банків;

надання рекомендацій щодо порядку та проведення і підготовки плану продажу пакетів акцій банків, а також щодо підвищення вартості таких пакетів;

надання рекомендацій щодо відбору потенційних стратегічних інвесторів;

підготовка проекту договору купівлі-продажу між банком, Мінфіном та потенційними стратегічними інвесторами та іншої заключної документації тощо.

Радник має відповідати таким кваліфікаційним критеріям:

1) наявність у претендента не менш як п'ятирічного міжнародного досвіду з надання консультацій, укладення, супроводження та виконання договорів з продажу фінансових установ;

2) відсутність у претендента:

- кредиторських вимог до банків, щодо продажу пакетів акцій яких залучається радник, та заборгованості перед такими банками;

- поточних зобов'язань з надання послуг радника з продажу пакетів акцій банків перед пов'язаними особами банку;

- зобов'язань перед третіми особами з надання послуг з придбання на їх користь та за їхній рахунок пакетів акцій у банківських установах в Україні.

Для підготовки та проведення конкурсу Мінфін утворює конкурсну комісію з числа його працівників у складі 7 осіб, визначає її голову та заступника. До роботи конкурсної комісії Мінфін може залучити за згодою представників міжнародних фінансових організацій з правом дорадчого голосу.

Протягом 3 робочих днів з дати прийняття конкурсною комісією рішення про проведення конкурсу та розміщення інформаційного повідомлення Мінфін забезпечує публікацію повідомлення про проведення конкурсу на офіційному веб-сайті міністерства. Інформація про проведення конкурсу додатково може бути оприлюднена в ЗМІ.

Конкурс проводиться двома етапами. На першому етапі конкурсна комісія відкриває конверти з підтвердними документами, аналізує їх, приймає рішення про допущення претендентів до участі у другому етапі конкурсу. До участі у другому етапі конкурсу допускаються претенденти, що відповідають визначеним критеріям. Під час другого етапу конкурсна комісія розкриває конверти учасників конкурсу з конкурсною пропозицією, визначає відповідність запропонованих строків підготовки банку до продажу обмеженням, установленим конкурсною комісією, та обирає переможця конкурсу.

Визначатимуть переможця конкурсу шляхом обчислення балів за критеріями. Учасник конкурсу, який набрав найбільшу кількість балів, визнається переможцем конкурсу.

Мінфін протягом трьох робочих днів з дня визначення переможця конкурсу конкурсною комісією надсилає переможцю конкурсу та банку повідомлення щодо початку проведення переговорів про укладення договору про надання послуг радника.

Строк проведення переговорів до підписання договору про надання послуг радника становить не більш як 20 робочих днів. Якщо сторонам не вдалося домовитися протягом зазначеного строку, Мінфін невідкладно розпочинає переговори з учасником конкурсу, який посів друге місце за результатами оцінки конкурсної документації. У такому разі строк проведення переговорів становить не більш як 10 робочих днів.

З повним текстом прийнятого Порядку можна ознайомитися в модулі "Законодавство" ІПС ЛІГА:ЗАКОН, замовивши тестовий доступ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини