Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Прем’єр-міністр роздав доручення, які мають забезпечити доступ людей до інформації про всі землі та ресурси

Реклама

11 листопада під головуванням Прем'єр-міністра Олексія Гончарука відбулась нарада щодо реформування діяльності Держгеокадастру.

Зміни у Держгеокадастрі є частиною комплексної земельної реформи, за впровадження якої взялись народні депутати: вже 13 листопада за основу прийнято контраверсійний законопроект № 2178-10 щодо обігу сільськогосподарських земель, мораторій на відчуження яких Верховна Рада продовжувала з року в рік - через відсутність закону про механізм продажу.

Тож питання інвентаризації української землі для подальшого її обігу назріло давно.

Модернізація служби і кадастру направлена на створення клієнт-орієнтованого сервісу - громадяни та мають отримати якісні послуги, мінімально взаємодіючи з чиновниками, що також вплине на фактор корупції. Корупцію хочуть подолати і через кадрові оновлення. За словами пана Гончарука вже змінено 20 обласних очільників відділень Держгеокадастру. В ході наради Прем'єр-міністр заявив про відсторонення на час службового розслідування одного з заступників керівника на Рівненщині, якого народні депутати звинувачували в отриманні неправомірної вигоди. Керівника Держземкадастру виберуть на цьому тижні.

Відкритість даних також має зменшити корупційну складову. Анонсовано оприлюднення даних: всіх наказів про розпорядження землями; висновків державної землевпорядної експертизи; результатів здійснення державного контролю.

«Всі рішення, які приймаються в державі, мають базуватися на даних, - це і є «державою в смартфоні», - впевнений пан Гончарук.

Тож наразі у службі працюють над інтеграцією всіх природних реєстрів (яких більше 12). До 1 серпня 2020 року у кадастр планують внести всі землі с/г призначення. Над якістю інформації теж активно працюють. Актуалізація карти є пріоритетним напрямом роботи: сучасну ландшафтну фотозйомку проводять у Львівській і Волинській областях, весною процес запустять по всій Україні. Таким чином, через оновлення ортфотопланів буде створена цифрова модель рельєфу. У 2020 році запустять геопросторову систему.

Також у планах - переведення всієї документації із землеустрою в електронну форму (хочуть впровадити до кінця року).

Зміни цього року стосуватимуться і землевпорядників: планується запустити реєстр кваліфікованих землевпорядників.

Дражливе питання процедури погодження проектів землеустрою також врегулюють. До порядку денного ВР включено законопроект № 2194 (Комітет з питань аграрної та земельної політики рекомендував прийняти його за основу). Пропонується скасувати інститути державної експертизи землевпорядної документації та агрохімічної паспортизації земель. Крім того, запроваджується перевірка документації із землеустрою та оцінки земель вимогам нормативно-правових актів державними органами за принципом «одного дотику» та «мовчазної згоди», де ця публічна перевірка має поєднуватися із контролем топологічної зв'язності та відсутності накладання меж; вилучаються вимоги щодо зайвих видів погоджень документації (крім випадків встановлення та зміни меж адміністративно-територіальних одиниць) та скасовується державна експертиза документації із землеустрою.

Також Комітет рекомендував Верховній Раді прийняти за основу законопроект № 2195 щодо продажу державних і комунальних земельних ділянок або прав на них виключно через електронні аукціони в електронній торговій системі в режимі реального часу в Інтернеті, за результатами проведення якого укладатиметься договір купівлі-продажу, оренди, суперфіцію, емфітевзису з переможцем земельних торгів, який запропонував найвищу ціну за або найвищу плату за користування нею, зафіксовану в ході торгів.

Ці першочергові кроки у співпраці виконавчої та законодавчої гілок влади мають створити цивілізований механізм обігу землі в Україні.

Марина Ясинська, головна редакторка ЮРЛІГИ

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини