Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Розподіл витрат на правничу допомогу: позиція КГС

Реклама

Об`єднана палата Верховного Суду у складі суддів Касаційного господарського суду визначила правила розподілу витрат на правничу допомогу.

Відповідно до постанови від 3 жовтня 2019 року за справою №  922/445/19:

1. Суд може зменшити розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, які підлягають розподілу між сторонами, лише за клопотанням іншої сторони.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/analitycs/190632_standart-dokazuvannya-yak-skladova-zabezpechennya-prava-na-spravedliviy-sud

2. Обов`язок доведення неспівмірності витрат покладається на сторону, яка заявляє клопотання про зменшення витрат на оплату адвоката, що підлягають розподілу між сторонами.

3. Якщо сторона заперечує проти розподілу витрат на адвоката або з власної ініціативи суд може не присуджувати переможцю спору всі його витрати на професійну правничу допомогу. Суд відмовляє стороні, на користь якої ухвалено рішення, у відшкодуванні понесених витрат повністю або частково, та відповідно не покладає такі витрати повністю або частково на сторону, не на користь якої ухвалено рішення. Рішення має містити:

- перелік витрат на правничу допомогу, які не підлягають відшкодуванню повністю або частково,

- мотивацію такого рішення,

- правові підстави ухвалення.

4. Розмір відшкодування судових витрат, не пов`язаних зі сплатою судового збору, не повинен бути непропорційним до предмета спору.

5. З урахуванням конкретних обставин, зокрема ціни позову, суд може обмежити такий розмір з огляду на розумну необхідність судових витрат для конкретної справи.

6. Розмір витрат на оплату професійної правничої допомоги адвоката встановлюється і розподіляється судом згідно з умовами договору при наданні відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, як уже сплаченої, так і тієї, що лише підлягає сплаті.

7. Витрати на надану професійну правничу допомогу у разі підтвердження обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості підлягають розподілу за результатами розгляду справи незалежно від того, чи їх уже фактично сплачено стороною/третьою особою чи тільки має бути сплачено.

Усі аргументи суду можна побачити в системі аналізу судових рішень VERDICTUM. Замовити тестовий доступ можна тут.

Як вже писала ЮРЛІГА, сторона, не згодна з сумою витрат на адвоката, має обгрунтувати необхідність її зменшення

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини