Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

До розвитку космічної галузі України залучатимуть приватний капітал

Реклама

З 29 січня 2020 року приватні підприємці зможуть займатися космічною діяльністю.

Відповідний Закон № 143-IX "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державного регулювання космічної діяльності" було офіційно опубліковано в газеті "Голос України" 29 жовтня 2019 року. Закон набирає чинності через 3 місяці з дня його опублікування, тобто 29 січня 2020 року.

Суб'єктами космічної діяльності зможуть бути підприємства, установи та організації будь-якої форми власності та організаційно-правової форми, в тому числі міжнародні та іноземні, які здійснюють космічну діяльність.

Серед найбільш важливих змін, які закріплено в прийнятому Законі:

1. Внесено зміни до Закону «Про підприємництво» стосовно виключення положень, якими встановлено обмеження для провадження господарської діяльності суб'єктами космічної діяльності приватної форми власності.

2. Унесено зміни до Закону «Про космічну діяльність» щодо виключення положення про здійснення ліцензування космічної діяльності; доповнення новою статтею щодо подання суб'єктом космічної діяльності приватної форми власності декларації про провадження господарської діяльності у зазначеній сфері.

Зазначений Закон доповнюється новою статтею 9-1 "Декларація про провадження господарської діяльності у сфері космічної діяльності". Декларацію подаватиме суб'єкт космічної діяльності України приватної форми власності, який має намір здійснювати космічну діяльність, до Державного космічного агентства. Її необхідно подати не менш як за 5 робочих днів до початку здійснення такої діяльності за вибором такого суб'єкта нарочно, поштовим відправленням з описом вкладення або в електронному вигляді, що оформлюється згідно з вимогами законів у сфері електронних документів.

Стаття 10 Закону про космічну діяльність викладається в новій редакції. У ній урегульовуються питання здійснення космічної діяльності. Здійснення окремих видів космічної діяльності провадиться на підставі дозволу.

Дозволи надаватимуть на здійснення таких видів космічної діяльності:

випробування (окрім комп'ютерних) ракет-носіїв, у тому числі їх агрегатів та складових частин і космічних апаратів;

запуски ракет-носіїв та/або космічних апаратів;

управління космічними апаратами на навколоземній орбіті або в космічному просторі;

повернення космічних апаратів та/або їх складових частин, що повертаються, з навколоземної орбіти або космічного простору на Землю.

Для одержання дозволу необхідно подати заяву, в якій зазначається вид здійснення космічної діяльності, та документи згідно з встановленим Кабміном переліком.

Дозвіл на здійснення окремих видів космічної діяльності видадуть протягом 90 календарних днів з дня надходження заяви та документів, необхідних для його видачі, на строк функціонування об'єкта космічної діяльності.

3. Унесено зміни до Закону «Про страхування», якими виключаються пункти щодо страхування об'єктів космічної діяльності (наземна та космічна інфраструктура - види, зазначені в п. 22 і 24 ч. 1 ст. 7 Закону "Про страхування"). Обов'язковими видами страхування мають бути виключно ті види, які повною мірою здійснюють захист інтересів держави, і вони залишаються у частині першій статті 7 зазначеного Закону, а інші мають бути добровільними.

Державне космічне агентство звернеться до адміністративного суду з позовом щодо застосування заходу реагування у виді анулювання дозволу на здійснення окремих видів космічної діяльності з таких підстав:

- встановлення факту надання в заяві про видачу дозволу та документах, що додаються до неї, недостовірних відомостей;

- провадження суб'єктом господарювання певних дій або видів господарської діяльності, на які отримано дозвіл, із порушенням вимог законодавства, щодо яких Державне космічне агентство раніше видало припис про їх усунення із наданням строку, необхідного для їх усунення;

- встановлення факту передачі дозволу іншій юрособі для провадження космічної діяльності.

Копію рішення адміністративного суду про анулювання дозволу доведе до відома суб'єкта господарювання Державне космічне агентство особисто або надішле його поштовим відправленням з описом вкладення не пізніше 5 робочих днів з дня прийняття (винесення) такого рішення.

Дія дозволу припиняється через 10 робочих днів з дня прийняття рішення/постанови про його анулювання.

Нагадаємо, з текстом прийнятого Закону можна ознайомитися в модулі "Законодавство" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Переконайтесь у зручності подання інформації, замовивши тестовий доступ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини