Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Верховна Рада працюватиме за оновленим Регламентом

Реклама

Рада внесла зміни до свого Регламенту щодо вимог до пропозицій і поправок законопроекту до другого читання та щодо планування та системності законотворчої діяльності.

Щодо вимог до пропозицій і поправок до законопроекту, який готується до другого читання

Закон № 163-IX «Про внесення змін до статті 116 Регламенту Верховної Ради України щодо вимог до пропозицій і поправок до законопроекту, який готується до другого читання» було опубліковано в газеті "Голос України" 18 жовтня. Закон набрав чинності 19 жовтня.

Змінами до частини першої статті 116 Регламенту передбачено, що пропозиції і поправки до законопроекту, який готується до другого читання, можуть вноситися лише до того тексту законопроекту (розділів, глав, статей, їх частин, пунктів, підпунктів, абзаців, речень), який прийнятий ВР за основу.

Головний комітет, як виняток, може прийняти рішення про врахування внесених пропозицій і поправок щодо виправлень, уточнень, усунення помилок та/або суперечностей у тексті законопроекту, інших структурних частин законопроекту та/або інших законодавчих актів, що не були предметом розгляду в першому читанні, якщо про необхідність їх внесення було зазначено у висновках цього головного комітету та/або експертного підрозділу Апарату ВР і оголошено головуючим на пленарному засіданні під час розгляду такого законопроекту в першому читанні. Такі пропозиції та поправки повинні відповідати предмету правового регулювання законопроекту.

Пропозиції і поправки до законопроекту, який готується до другого читання, вносяться в 14-денний строк після дня прийняття законопроекту за основу. До повторного другого читання законопроекту пропозиції і поправки вносяться в 10-денний строк після дня попереднього другого читання і лише до тих розділів, глав, статей, їх частин, пунктів, підпунктів, абзаців, речень законопроекту, що не були прийняті в другому читанні. Пропозиції і поправки до законопроектів, розгляд яких не було завершено Парламентом попереднього скликання, вносяться в 14-денний строк після дня включення їх до порядку денного першої сесії новообраної Верховної Ради.

Щодо планування та системності законотворчої діяльності Парламенту

Закон № 162-IX "Про внесення зміни до Регламенту Верховної Ради України щодо планування та системності законотворчої діяльності Верховної Ради України" було опубліковано в газеті "Голос України" 22 жовтня. Закон набрав чинності 23 жовтня.

Згідно із Законом Верховна Рада щорічно на початку чергової сесії, яка починається першого вівторка лютого, за поданням Голови ВР затверджує план законопроектної роботи, узгоджений Погоджувальною радою з урахуванням узагальнених Апаратом ВР пропозицій комітетів.

Комітети до 31 грудня року, що передує поточному, подають пропозиції щодо питань, які потребують законодавчого врегулювання, з урахуванням Програми діяльності та орієнтовного плану законопроектних робіт Кабміну.

План законопроектної роботи ВР має містити перелік питань, які потребують законодавчого врегулювання, обґрунтування необхідності розроблення законопроекту, орієнтовні назву та строки подання законопроекту, відповідальних за його розроблення, інформацію про пріоритетність внесення та розгляду законопроектів.

План законопроектної роботи ВР враховується при формуванні та внесенні змін до порядку денного сесії Верховної Ради.

Комітети у січні поточного року наприкінці чергової сесії Верховної Ради відповідно до календарного плану роботи сесії Верховної Ради подають до ВР письмовий звіт про стан виконання плану законопроектної роботи за попередній рік.

З текстом законів можна ознайомитися в модулі "Законодавство" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Переконайтеся в зручності подання інформації, замовивши тестовий доступ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини