Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Повернути актив інвесторові за 19 днів

21 жовтня 2019, 11:32
497
0
Автор:
Реклама

9 жовтня учасники конференції SAFE SIDE 2.0, організованої ЛІГА:ЗАКОН, обговорили інструменти захисту бізнесу від різних загроз. У тому числі тих, які походять від охочих збагатитися за чужий рахунок шляхом порушення закону. Серед них можуть бути й багаторічні партнери по бізнесу, які раптом вирішили, що далі вони самі (особливо, коли їх спільний бізнес вже пройшов стадію становлення, стабільно працює і приносить прибуток).

Саме про успішний кейс протидії атаці на бізнес з боку партнера, що переходить в статус "екс-", розповів під час однієї з сесій Дмитро Марчуков, партнер та керівник практики вирішення трансграничних судових спорів INTEGRITES.

Передісторія конфлікту, що стався в серпні-вересні 2019 року, починалася з інвестицій турецьких бізнесменів в українське підприємство. У 2009 році три громадяни Туреччини вирішили вкласти гроші в сільськогосподарське виробництво в Україні. В результаті за декілька років вдалося запустити маслоэкстракционный комбінат в Дніпропетровській області, який зараз продовжує успішно працювати. Основний актив бізнесу (цілісний майновий комплекс комбінату) був оформлений як власність створеного в 2008 році ТОВ "ІК Актив", яке на той момент було зареєстровано на двох громадян України (членів однієї сім'ї).

У кінці 2009 року власників ТОВ "ІК Актив" стало вже шестеро: до двох первинних власників приєдналася мати одного з них, а також три інвестори з Туреччини. Протягом майже 10 років бізнес розвивався: турецькі інвестори вклали в його розвиток мільйони доларів, свої знання та досвід, допомагали освоювати зарубіжні ринки. Здавалося б, партнерів усе влаштовувало, але з кінця 2017 року один з українських власників став намагатися позбавитися від турецьких інвесторів. Спроби виявлялися безуспішними: недивно, тому що правда в цій справі була й залишається на стороні іноземних бізнесменів.

У серпні 2019 року в хід пішла "важка артилерія": несподівано для турецьких власників бізнесу в Єдиному державному реєстрі незаконним шляхом були змінені відомості про ТОВ "ІК Актив". Кількість учасників скоротилася до первинних двох (один з них навіть став директором підприємства), а від 10-річного перебування турецьких інвесторів в якості власників підприємства в ЄДР не залишилося й сліду. Формально на той момент бізнес для них був втрачений.

Саме у цей момент в справу включилися українські юристи. Подавши заяву в Генеральну прокуратуру, вони звернулися також і до Комісії з розгляду скарг у сфері держреєстрації при Міністерстві юстиції на дії реєстратора Івана Семенухи з КП "Юридична реєстрація нерухомості та бізнесу". Поки заява в правоохоронні органи подорожувала між правоохоронними органами, Комісія Міністерства скасувала незаконні реєстраційні дії та анулювала реєстраторові Семенухе доступ до держреєстру. На початку вересня турецькі інвестори знову були вказані в держреєстрі, як і законно призначений директор підприємства. Зі свого боку, опонент намагався саботувати розгляд скарги Комісією Мінюсту, ініціювавши в оперативному порядку паралельний судовий розгляд. Тут потерпілим від незаконних дій посміхнулася фортуна: помилково опонент оскаржив не ту реєстраційну дію, не за той період та не того держреєстратора.

Протистояти рейдерству треба передусім юридичними методами захисту, упевнений Марчуков, але в той же час важливо задіювати й додаткові інструменти. Зокрема, створювати інформаційні приводи навколо рейдерської атаки та привертати увагу до неї з боку профільних посадовців. "У протистоянні рейдерським атакам потрібне грамотне поєднання PR і GR. Це як курка та яйце: не так вже важливо, що буде першим, головне використовувати і те, і інше. Немає сенсу концентруватися виключно на PR- кампанії та просто повторювати в ЗМІ одні й ті ж месиджі. В той же час, пошук підтримки з боку дипломатів та профільних організацій може не спрацювати, якщо звертатися до них з питання, яке не отримало широкого висвітлення", - відмітив Марчуков. За його словами, важливо будувати стратегію комплексно та боротися як юридичними, так і медійними методами.

Важливу роль в позитивному результаті справи турецьких інвесторів зіграло те, що українські юристи змогли вчасно відстежити внесення незаконних змін до ЄДР. Це дозволило оперативно відреагувати на спробу недобросовісного українського партнера захопити контроль над бізнесом і відновити права власності іноземних інвесторів всього за 19 днів.

Зверніть увагу, що неабиякою мірою успіх захисту прав інвестора забезпечений своєчасним отриманням інформації про неправомірне внесення змін до даних ЄДР. Відстежувати подібні зміни зручно за допомогою функціонала моніторингу даних про юридичну особу в Системі аналізу та моніторингу Сontr Agent. Реєструйтеся зараз та отримуйте можливість моніторити до 3 юридичних осіб безкоштовно.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини