Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Змінено процедуру звільнення та призначення членів Нацтелерадіо: прийнято Закон

Реклама

Народні депутати урегулювали процедуру звільнення та призначення членів Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення.

Відповідний Закон (проект № 2036) "Про внесення змін до Закону України "Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення» щодо вдосконалення процедури звільнення та призначення членів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення" було прийнято в другому читанні та в цілому 2 жовтня. Таке рішення підтримали 266 нардепів.

Закон спрямований на удосконалення процедури звільнення та призначення членів Нацради Верховною Радою.

Змінами до Закону «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення» передбачено забезпечити безперервність функціонування Нацради з питань телебачення і радіомовлення через надання члену Нацради права виконувати обов'язки до призначення нового члена. Також закріплюється обов'язковість одночасного призначення членів Нацради на всі вакантні посади.

Відповідно до чинної редакції Закону про Нацраду порядок звільнення та призначення її членів Верховною Радою фактично передбачає двомісячну відсутність членів Нацради, що мають призначатися Парламентом у зв'язку з проходженням процедури відбору та призначення. Це може призвести до зупинення роботи Нацради як постійно діючого колегіального органу.

Закріплено, що повноваження члена Нацради починаються з дня його призначення і тривають 5 років, за винятком випадків, передбачених оновленим Законом. Після закінчення 5 років повноваження члена Нацради тривають до дня призначення нового члена Нацради суб'єктом призначення, за винятком випадків дострокового припинення повноважень члена Нацради. Парламент призначатиме членів Нацради на альтернативній основі протягом 2 місяців з дня припинення повноважень члена Нацради, який був призначений ВР.

Кандидатура члена Нацради вноситься до проекту постанови ВР у послідовності, визначеній попереднім рейтинговим голосуванням, та в кількості, що відповідає кількості вакантних посад членів Нацради, які повинні призначатися ВР.

Під час обговорення було підтримано ініціативу проводити одночасне рейтингове голосування за членів Нацради.

У другому читанні враховано таку поправку в редакції Комітету: за 90 днів до дня припинення повноважень члена Нацради, призначеного Верховною Радою, комітет ВР, до компетенції якого віднесено питання телерадіомовлення, оприлюднить через ЗМІ та направить депутатським фракціям і групам у Парламенті оголошення про відбір кандидатур на посаду члена Нацради.

Ухвалення таких змін забезпечить безперервну роботу Нацради з питань телебачення і радіомовлення після спливу повноважень її попередніх членів, призначених за квотою Парламенту.

Нагадаємо, з текстом прийнятого Закону після його підписання Президентом та офіційного опублікування можна буде ознайомитися в модулі "Законодавство" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Переконайтесь у зручності подання інформації, замовивши тестовий доступ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини