Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У Нацполіції уточнили алгоритм реагування на анонімне повідомлення про можливий теракт

Реклама

МВС вдосконалило порядок реагування на заяви та повідомлення про окремі правопорушення та оперативного інформування про них. Унесено зміни до Інструкції з організації реагування на заяви та повідомлення про кримінальні, адміністративні правопорушення або події та оперативного інформування в органах (підрозділах) Національної поліції України.

Відповідний наказ Міністерства № 654 від 7 серпня 2019 року набрав чинності сьогодні, 27 вересня.

Установлено, що якщо отримано доповідь оперативного чергового про надходження анонімного повідомлення щодо загрози безпеці людей, знищення чи пошкодження об'єктів власності або можливого вчинення теракту , начальник центрального органу управління поліції, міжрегіональних територіальних органах Нацполіції, територіальних органах поліції в АР Крим та м. Севастополі, областях, м. Києві (далі - ГУНП) негайно приймає рішення про порядок реагування (види та кількість нарядів, які необхідно направити на місце події, необхідність проведення евакуаційних заходів тощо), зважаючи на ймовірність потенційної загрози та її реальність.

При цьому він враховує інформацію, зокрема отриману від підрозділів кіберполіції, карного розшуку, вибухотехнічної служби, інших підрозділів поліції, про джерело її надходження, об'єкт загрози знищення чи пошкодження (наявність охорони, технічних систем контролю доступу, металошукачів, ужиття заходів з виявлення сторонніх предметів тощо), її зміст (неконкретність інформації щодо загрози безпеці людей, знищення чи пошкодження об'єктів власності або можливого вчинення терористичного акту, інформація щодо загрози численній кількості об'єктів, відсутність ознак виконання загроз тощо).

Серед іншого, змінюється алгоритм орієнтовних невідкладних дій працівника чергової служби в частині дій у разі анонімного повідомлення щодо загрози безпеці людей, знищення чи пошкодження об'єктів власності або можливого вчинення терористичного акту.

Працівник чергової служби негайно після отримання усно, телефоном, смс, електронною поштою або з будь-якого іншого джерела повідомлення про загрозу безпеці людей, знищення чи пошкодження об'єктів власності або можливе вчинення терористичного акту має доповісти начальникові ГУНП; організувати направлення на місце події нарядів поліції; поінформувати чергового територіального підрозділу СБУ, керівників чи відповідальних працівників підрозділів кіберполіції, карного розшуку, вибухотехнічної служби, інших підрозділів поліції для перевірки щодо об'єктивності, достовірності отриманого повідомлення та збирання додаткової інформації по суті повідомлення.

Якщо черговий отримав від начальника ГУНП вказівку організувати реагування на повідомлення про загрозу, він має направити на місце події слідчо-оперативну групу та інші наряди поліції, представників вибухотехнічного підрозділу та кінологічної служби та повідомити чергових прокуратури, територіальних органів (підрозділів) ДСНС, інших органів державної влади.

Якщо черговий отримав повідомлення про загрозу безпеці людей, знищення чи пошкодження об'єктів власності або можливе вчинення терористичного акту телефоном, він має:

- уважно вислухати повідомлення, розмову із заявником вести уповільнено, не перебивати його, але дотримуватися методу перепитування, посилаючись на незадовільну якість зв'язку. Для встановлення абонентського номера телефону, місця, з якого веде розмову заявник, можна здійснити низку уточнень, наприклад: де зараз знаходиться вибуховий пристрій; коли він має спрацювати; який він має вигляд; якого типу (саморобний, міна, граната тощо); яким способом він буде підірваний; хто його встановив та з якою метою;

- спробувати запропонувати заявнику якусь альтернативу його діям, поставити кілька запитань, які примусять особу замислитися і промовити ще декілька фраз. І лише в кінці розмови спробувати поцікавитися анкетними даними особи, яка телефонує;

- якщо реєстратор мовленнєвої інформації не працює, точно зафіксувати слова особи, яка телефонує.

З повним текстом Інструкції можна ознайомитися в модулі "Законодавство" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Переконайтесь у зручності подання інформації, замовивши тестовий доступ.

Знайти юриста, що практикує у сфері кримінального права саме у вашому регіоні, можна в Національному професійному юридичному каталозі Liga:BOOK.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини