Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Що буде з прокурорами: Закон набрав чинності

Реклама

В Україні впроваджуватимуться першочергові заходи із проведення оцінки відповідності чинних прокурорів критеріям професійної компетентності, доброчесності та професійної етики, а також надання можливості всім доброчесним кандидатам, які мають належні теоретичні знання та практичні навички, на конкурсних засадах зайняти посаду прокурора в будь-якому органі прокуратури.

Відповідний Закон № 113-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо першочергових заходів із реформи органів прокуратури» набрав чинності сьогодні, 25 вересня, крім окремих положень, які набирають чинності з дня початку роботи Офісу Генерального прокурора, обласних та окружних прокуратур.

Законом вносяться зміни до Закону «Про прокуратуру» та інших законів, пов'язаних переважно із необхідністю зміни назв органів прокуратури.

Серед основних нововведень:

1. Після проведення атестації прокурорів замість чинної структури органів прокуратури створюється нова структура: Офіс Генерального прокурора, обласні та окружні прокуратури. Генеральному прокурору буде надано право ліквідовувати та реорганізовувати окружні та обласні прокуратури.

2. Ліквідовуються військові прокуратури, але при цьому встановлюється право Генпрокурора в разі потреби утворювати спеціалізовані прокуратури на правах структурного підрозділу Офісу Генерального прокурора, обласних та окружних прокуратур.

3. Зменшується максимальна кількість працівників органів прокуратури з 15000 до 10000 осіб.

4. Генпрокурор матиме повноваження затверджувати: стратегію розвитку прокуратури; систему оцінювання якості роботи прокурорів; порядок вимірювання та регулювання навантаження на прокурорів; порядок розгляду звернень щодо неналежного виконання прокурором, який обіймає адміністративну посаду, посадових обов'язків, встановлених для такої посади.

5. Усі кандидати з вищою юридичною освітою та стажем роботи у сфері права матимуть можливості брати участь у відборі на заміщення посад в усіх органах прокуратури.

6. Національну академію прокуратури України перетворять на Тренінговий центр прокурорів України.

7. Базовий посадовий оклад прокурора підвищать з 12 до 15 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, а також установлять обмеження в розмірі 25 % для максимального розміру премії прокурора за результатами календарного року, яка нараховується виключно відповідно до оцінки його роботи.

З 1 січня 2021 року посадовий оклад прокурора окружної прокуратури становитиме 20 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, розмір якого встановлено на 1 січня календарного року, а з 1 січня 2022 року - 25 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, розмір якого встановлено на 1 січня календарного року.

Нагадуємо, що розмір прожиткового мінімуму можна дізнатися в модулі "Довідники" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Замовити тестовий доступ можна тут.

8. Прокурори, які на день набрання чинності зазначеним Законом займають посади прокурорів у Генпрокуратурі, регіональних і місцевих прокуратурах, військових прокуратурах, можуть бути переведені на посаду прокурора в Офісі Генерального прокурора, обласних та окружних прокуратурах лише у разі успішного проходження ними атестації. Її проводитимуть у порядку, передбаченому цим Законом. Атестація не поширюватиметься на прокурорів САП; осіб, яких призначено на посади першого заступника, заступника Генерального прокурора у період з 30 серпня 2019 року.

9. Атестацію прокурорів проводитимуть кадрові комісії, які оцінюватимуть професійну компетентність прокурорів, їх професійну етику та доброчесність. Тимчасово, до 1 вересня 2021 року, рішення кадрової комісії Офісу Генерального прокурора, кадрових комісій обласних прокуратур, прийняті за результатами дисциплінарних проваджень, можуть бути оскаржені прокурорами у порядку, визначеному КАСУ для оскарження актів, дій або бездіяльності Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів.

10. Атестація прокурорів включатиме: 1) складення іспиту у формі анонімного письмового тестування для виявлення рівня знань та умінь у застосуванні закону, відповідності здійснювати повноваження прокурора; 2) проведення співбесіди з метою оцінки відповідності прокурора вимогам професійної компетентності, професійної етики та доброчесності. Для виявлення рівня володіння практичними знаннями та навичками прокурори виконуватимуть письмове практичне завдання. У разі неуспішного проходження атестації прокурора звільнять з посади.

11. Тимчасово, до 1 вересня 2021 року, передбачено зупинити повноваження Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів.

12. Знову змінюються вимоги до особи, яка претендує на зайняття посади Генерального прокурора: кандидат повинен мати вищу юридичну освіту та стаж роботи в галузі права не менше п'яти років. Нагадаємо, цю норму було змінено, аби призначити на цю посаду Ю. Луценка.

13. Повноваження членів Ради прокурорів України, обраних на посади до набрання чинності цим Законом, достроково припиняються на наступний день після дня початку роботи окружних прокуратур. Рекомендовано всеукраїнській конференції прокурорів вжити заходів щодо формування нового складу Ради прокурорів України після початку роботи окружних прокуратур. У цьому випадку рішення про скликання всеукраїнської конференції прокурорів приймає Генеральний прокурор.

При цьому установлюється, що Генеральний прокурор: затверджує порядок проведення добору кадровими комісіями на зайняття вакантної посади прокурора; визначає порядок заміщення тимчасово вакантних посад прокурорів в органі прокуратури; призначає осіб на адміністративні посади в Офісі Генерального прокурора та на посаду керівника обласної прокуратури (за схваленням Комісії з добору керівного складу органів прокуратури); визначає порядок розгляду дисциплінарних скарг кадровими комісіями про вчинення прокурором дисциплінарного проступку та здійснення дисциплінарного провадження; визначає порядок прийняття рішення кадровими комісіями за результатами дисциплінарного провадження і за наявності підстав, передбачених Законом «Про прокуратуру», про накладення на прокурора дисциплінарного стягнення або рішення про неможливість подальшого перебування особи на посаді прокурора.

Перехідний період

До дня початку роботи Офісу Генерального прокурора, обласних та окружних прокуратур їх повноваження здійснюватимуть Генеральна прокуратура, регіональні та місцеві прокуратури.

Після початку роботи Офісу Генерального прокурора, обласних та окружних прокуратур виконання функцій прокуратури призначеними до них прокурорами здійснюється з дотриманням вимог законодавства та особливостей, визначених Генпрокурором.

За прокурорами та керівниками регіональних, місцевих і військових прокуратур, прокурорами і керівниками структурних підрозділів Генпрокуратури зберігається відповідний правовий статус, який вони мали до набрання чинності Законом, при реалізації функцій прокуратури до дня їх звільнення або переведення до Офісу Генерального прокурора, обласної або окружної прокуратур. На зазначений період оплата праці працівників Генпрокуратури, регіональних і місцевих прокуратур, військових прокуратур здійснюється відповідно до урядової постанови, яка встановлює оплату праці працівників органів прокуратури. При цьому особи, які на день набрання чинності Законом займають адміністративні посади першого заступника Генпрокурора, заступника Генпрокурора, заступника Генпрокурора - Головного військового прокурора, вважаються звільненими з указаних адміністративних посад. Це не поширюється на заступника Генпрокурора - керівника САП, а також на першого заступника і заступників Генпрокурора, призначених на посаду після 30 серпня 2019 року.

День початку роботи Офісу Генерального прокурора, обласних та окружних прокуратур визначить Генпрокурор рішеннями стосовно Офісу Генерального прокурора, усіх обласних та усіх окружних прокуратур. Указані рішення опублікують у газеті "Голос України".

З дня набрання чинності Законом усі прокурори Генпрокуратури, регіональних і місцевих прокуратур, військових прокуратур вважаються персонально попередженими про можливе майбутнє звільнення з посади на підставі п. 9 ч. 1 ст. 51 Закону "Про прокуратуру" (звільнення з посади ліквідації чи реорганізації органу прокуратури, в якому прокурор обіймає посаду, або в разі скорочення кількості прокурорів органу прокуратури).

Прокурорам і слідчим військових прокуратур, які є військовослужбовцями і проходять військову службу за контрактом, надано право достроково припинити контракт про проходження громадянами України військової служби у ЗСУ. Прокурорам і слідчим військових прокуратур, які є військовослужбовцями і проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, надається право достроково звільнитися з військової служби.

Прокурори, які на день набрання чинності Законом займають посади у Генпрокуратурі, регіональних і місцевих прокуратурах, військових прокуратурах, звільняються Генпрокурором, керівником регіональної (обласної) прокуратури з посади прокурора на підставі п. 9 ч. 1 ст. 51 Закону "Про прокуратуру" за умови настання однієї із таких підстав:

- неподання прокурором Генпрокуратури, регіональної та місцевої прокуратур, військової прокуратури заяви до Генпрокурора про переведення до Офісу Генерального прокурора, обласної чи окружної прокуратури та про намір у зв'язку із цим пройти атестацію;

- рішення кадрової комісії про неуспішне проходження атестації прокурором Генпрокуратури, регіональної та місцевої прокуратур, військової прокуратури;

- в Офісі Генерального прокурора, обласних та окружних прокуратурах відсутні вакантні посади, на які може бути переведено прокурора Генпрокуратури, регіональної та місцевої прокуратури, військової прокуратури, який успішно пройшов атестацію;

- ненадання прокурором Генпрокуратури, регіональної, місцевої прокуратури, військової прокуратури, у разі успішного проходження ним атестації, згоди протягом 3 робочих днів на переведення на запропоновану йому посаду в Офісі Генерального прокурора, обласній, окружній прокуратурі.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини