Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Прийнято Закон про добровільність застосування національних стандартів

Реклама

Народні обранці доручили привести національну систему стандартизації у відповідність до міжнародної та європейської практик.

Відповідний Закон (проект № 1068) «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Закону України «Про стандартизацію» було прийнято на ранковому засіданні Парламенту 20 вересня.

За словами Р. Підласої, цей Закон - це завершення реформи технічного регулювання. Від прийняття цього закону виграє бізнес - йдеться про так званий промисловий безвіз (Угода АККА). Загалом передбачається внести зміни до 127 законів.

Положення Закону спрямовані на приведення національної системи стандартизації у відповідність до міжнародної та європейської практики, зокрема:

- добровільність застосування національних стандартів;

- недопущення погодження проектів національних стандартів з державними органами;

- недопущення нормативно-правового регулювання відносин, пов'язаних із розробленням стандартів підприємств, установ та організацій і технічних умов;

- скасування галузевої стандартизації, у зв'язку з чим протягом 15 років центральні органи виконавчої влади мають право у відповідних сферах діяльності та в межах своїх повноважень перевіряти, переглядати свої галузеві стандарти з метою переведення їх на національний рівень або на рівень підприємств чи скасування.

Добровільне застосування стандартів відповідає вимогам Угоди про технічні бар'єри в торгівлі СОТ, а також європейським принципам стандартизації.

Відповідно до європейської практики посилання на певні стандарти в актах законодавства, зокрема директивах ЄС, є поодинокими випадками. При цьому застосування відповідних стандартів є обов'язковим.

Згідно із Законом законодавчі акти не повинні містити положень, які передбачають:

що продукція, процеси, послуги мають виготовлятись, проводитись, надаватись відповідно до нормативних документів (національних стандартів, кодексів усталеної практики, галузевих нормативних документів, стандартів, прийнятих підприємствами, установами та організаціями) без посилання на відповідні нормативні документи;

погодження національних стандартів, стандартів, кодексів усталеної практики і технічних умов підприємств, установ та організацій з будь-якими установами;

процедури розроблення (зокрема вимоги щодо змісту, форми, структури, погодження), прийняття, перевірки, перегляду, скасування та застосування стандартів, кодексів усталеної практики та технічних умов, прийнятих підприємствами, установами та організаціями;

нагляд за дотриманням стандартів та штрафні санкції за недотримання вимог стандартів.

Прийняття Закону забезпечить приведення законодавчих актів у відповідність до Закону «Про стандартизацію».

Закон набирає чинності через один рік з дня його опублікування, крім пунктів 19, 21, 31, 33, 47, 58, 68 та 118 розділу I цього Закону, які набирають чинності через три роки з дня опублікування цього Закону.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини