Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Банк не повертає викрадені з рахунку кошти, якщо особа сама повідомила реквізити картки

Реклама

У разі коректного введення даних платіжної картки банк не несе відповідальності за несанкционованне списання грошей з банківського рахунку.

Відповідний висновок міститься у постанові ВС № 522/22780/15-д від 10 липня 2019 року.

З повним тестом цього та інших рішень Верховного суду можна ознайомитися у Verdictum.

У листопаді 2015 року особа звернулася до суду з позовом до АТ "Ощадбанк". В обґрунтування позову зазначав, що 19 серпня 2014 року між ним та АТ "Ощадбанк" укладений договір про відкриття карткового рахунку та його обслуговування. Банк оформив та видав позивачу платіжну картку і ПІН-код до неї та здійснював розрахунково-касове обслуговування платіжних операцій позивача з використанням платіжної картки.

9 січня 2015 року з карткового рахунку позивача через систему Visa Transer Portmone було несанкціоновано знято 9 600,00 грн. Однак на телефон позивача не надійшло смс - повідомлення з інформацією про здійснення операцій з переказу коштів з платіжної картки на вказану суму. Дізнавшись про несанкціоновану операцію, він одразу звернувся до відповідача із заявою про блокування та видачу нової картки, а також подав заяву про незгоду з транзакцією, і просив забезпечити повернення йому грошових коштів. Однак до теперішнього часу відповідачем грошові кошти у сумі 9 600,00 грн не повернуті та на рахунок позивача не зараховані.

Враховуючи наведене, просив суд стягнути з АТ "Ощадбанк" на свою користь грошові кошти в сумі 9 600, 00 грн та пеню в розмірі 59 %, що складає 5 664, 00 грн.

Рішенням місцевого суду, залишеним без змін ухвалою апеляційного суду, позов задоволено, стягнуто з АТ "Ощадбанк" на користь позивача грошові кошти.

ВС не погодився з рішеннями попередніх судів, касаційну скаргу представника АТ "Ощадбанк" задовольнив, з огляду на таке.

Відповідно до Закону "Про платіжні системи та переказ коштів в Україні" порядок відкриття банками рахунків та їх режими визначаються Нацбанком. Умови відкриття рахунка та особливості його функціонування передбачаються в договорі, що укладається між банком і його клієнтом - власником рахунка.

Згідно з укладеним між особою та АТ "Ощадбанк" договором, банк зобов'язався приймати і зараховувати на рахунок грошові кошти, які надходять клієнту, та забезпечує проведення розрахунків за операціями вчиненими з використанням платіжної картки, в межах витратного ліміту.

У документі також зазначено, що банк не несе відповідальності за збитки, завдані клієнту у разі розголошення (розкриття) інформації за рахунком в результаті використання клієнтом паролів, ПІН-кодів, CVV-кодів.

Позивач відповідає за всі суми по операціях з платіжною карткою, якщо передано картку сторонній особі або не повідомлено банк про те, що її загублено.

За таких обставин, попередні суди не взяли до уваги, що саме на позивача покладено обов'язок нерозголошення (нерозкриття) інформації за рахунком в результаті використання клієнтом паролів, ПІН-кодів, CVV-кодів, як і обов'язок повідомлення банку в разі втрати, викрадення платіжної картки та розголошення.

Таким чином, враховуючи, що операція з переказу коштів у сумі 9 600, 00 грн була здійснена 9 січня 2015 року в мережі Інтернет з використання реквізитів платіжної картки, у тому числі CVV-коду, які відомі тільки власнику картки, АТ "Ощадбанк" не повинен нести відповідальність за дану операцію.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини