Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як відключитися від централізованого опалення: діє новий порядок

Реклама

Сьогодні, 17 вересня, набув чинності наказ Мінрегіону № 169, яким затверджено Порядок відключення споживачів від систем централізованого опалення та постачання гарячої води.

Зазначено, що рішення власника (співвласників) будівлі, в тому числі житлового будинку, про відключення від ЦО та/або ГВП приймається відповідно до вимог:

- Цивільного кодексу,

- Закону "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку";

- Закону "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку".

Рішення щодо відключення власників (співвласників) будівель, у тому числі житлових будинків, від ЦО та/або ГВП приймається органом місцевого самоврядування відповідно до законодавства за письмовою заявою власника (співвласників) такої будівлі, в тому числі житлового будинку, з урахуванням рішення постійно діючоъ комісії на місцях.

Питання відносно відключення споживачів від мереж розглядає зазначаена комісія.

Комісія на найближчому засіданні розглядає заяву про відключення будівлі, в тому числі житлового будинку, від ЦО та/або ГВП за участю заявника чи його уповноваженого представника.

Комісія приймає рішення щодо відключення будівлі, в тому числі житлового будинку, від ЦО та/або ГВП та надає пропозиції щодо типу системи індивідуального чи автономного теплопостачання (опалення та/або гарячого водопостачання), яку можна встановити в будівлі після відключення.

Для відключення від опалювання або ГВП власник (співвласники) забезпечує розробку проекту відключення, який повинен відповідати вимогам діючих державних будівельних норм і правил, і проекту системи індивідуального або автономного теплопостачання будівлі, який розробляється з урахуванням схеми теплопостачання населеного пункту і повинен відповідати вимогам діючих державних будівельних норм і правил.

Відключення може здійснювати виконавець відповідної комунальної послуги або оператор зовнішніх інженерних мереж, а також залучений ліцензований суб'єкт господарювання.

Нагадуємо, що перевірити інформацію про компанію, яку плануєте обрати для встановлення системи індивідуального чи автономного теплопостачання, ви можете скориставшись тестовим доступом в сервісі CONTR AGENT, оформивши заявку за посиланням.

Відключення будівлі від ЦО та/або ГВП здійснюється лише в міжопалювальний період, але не пізніше ніж 1 вересня.

Витрати, пов'язані з відключенням, здійснюються за рахунок власника (співвласників) та інших коштів, не заборонених законом.

Крім того, документ містить порядок відокремлення (відключення) власників квартир та нежитлових приміщень багатоквартирних будинків від ЦО та ГВП.

Так, власники квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку, приєднаного до ЦО та ГВП, мають право відокремити (відключити) свою квартиру чи нежитлове приміщення від ЦО та ГВП у разі, якщо на день набрання чинності Законом "Про житлово-комунальні послуги" не менше як половина квартир та нежитлових приміщень цього будинку відокремлена (відключена) від ЦО та ГВП, та влаштувати систему індивідуального теплопостачання (опалення та/або гарячого водопостачання) у такій квартирі чи нежитловому приміщенні.

Інформація про перелік багатоквартирних будинків, у яких не менше ніж половина квартир та нежитлових приміщень відокремлена (відключена) від ЦО та ГВП, розміщується на офіційних веб-сайтах органів місцевого самоврядування, виконавців відповідних комунальних послуг.

ЮРЛІГА вже писала як відключитись від централізованого опалення.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини