Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Держбюджет зареєстровано у ВР: куди направлять гроші в 2020 році

Реклама

15 вересня Кабмін розглянув і затвердив проект Державного Бюджету на 2020 рік.

Відповідний законопроект № 2000 в той же день був зареєстрований у Парламенті.

З текстом законопроекту можна буде ознайомитися у модулі "Законопроекти" ІПС ЛІГА:ЗАКОН, замовивши тестовий доступ.

Верховна Рада розгляне проект державного бюджету України 2020 року на пленарному тижні 17-20 вересня, заявив на погоджувальній раді керівників фракцій і груп 9 вересня Голова ВР Дмитро Разумков.

Текст законопроекту ще не оприлюднено на сайті ВР, але з основними положеннями документа можна ознайомитися на сайті Мінфіну.

Доходи Державного бюджету на 2020 рік (з трансфертами) передбачені у сумі 1 079,5 млрд грн, у тому числі загального фонду - 962,7 млрд грн.

Видатки - у сумі 1170,0 млрд грн.

Видатки на національну безпеку і оборону становлять 245,8 млрд гривень, що на 33,8 млрд більше, ніж у 2019 році.

На розвиток дорожньої інфраструктури передбачаються спрямувати 74,4 млрд грн, в тому числі Державний дорожній фонд - 69,7 млрд грн, які планується спрямувати на розвиток мережі та утримання автомобільних доріг загального користування державного значення (38,0 млрд грн), будівництво, реконструкцію, ремонт і утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах - 22,2 млрд грн; забезпечення безпеки дорожнього руху відповідно до державних програм - 3,2 млрд грн; виконання боргових зобов'язань за запозиченнями, залученими державою під державні гарантії на розвиток мережі автомобільних доріг загального користування - 6,3 млрд гривень.

Для підтримки енергетичної незалежності планується виділити 2 млрд грн

Платежі за державним боргом у 2020 році становитимуть близько 438,1 млрд грн, з яких обслуговування державного боргу - 145,2 млрд грн; погашення державного боргу - 292,9 млрд гривень.

На 2020 рік видатки державного бюджету на освіту заплановано у сумі 136,4 млрд грн, що на 7,7 млрд грн більше, ніж у 2019 році. Вперше у проекті Державного бюджету передбачено видатки на розвиток закладів вищої освіти в обсязі близько 0,3 млрд гривень.

Загальні видатки на охорону здоров'я становлять 108 млрд грн, що на 9,8 млрд більше, ніж у 2019 році. Медичну субвенцію закладено в розмірі 14,6 млрд грн., на реалізацію програми медичних гарантій для первинної, екстреної, вторинної (спеціалізованої) та третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги, реімбурсації вартості лікарських засобів передбачено 72,1 млрд грн, на централізоване придбання медикаментів та медичних виробів - 6,6 млрд грн, на лікування громадян за кордоном - 0,7 млрд грн.

Витрати на розвиток культури та інформаційну сферу становлять 8,6 млрд грн, зокрема, на забезпечення діяльності Українського інституту книги, підтримка книговидавничої справи та популяризація української літератури в світі - 0,1 млрд грн, на розвиток суспільного мовлення України - 2 млрд грн.

Мінімальна зарплата складатиме 4723 грн.

Фінансування Пенсійного фонду з державного бюджету складе 172,6 млрд грн.

«Ми дотримуємося принципу, що держави в економіці повинно ставати менше. Бюджет-2020 буде бюджетом ефективності, після якого буде бюджет економічного зростання. Ми плануємо зменшувати видатки на обслуговування державного апарату, бо багато державних грошей витрачається неефективно. Водночас цей Уряд не буде підвищувати податки, їх слід поступово зменшити. Але зробити рівними для усіх. Бо коли податки високі, але їх платять далеко не всі, то це меганесправедливо. І ми це змінимо», - підкреслив Олексій Гончарук.

Прем'єр-міністр також зазначив, що 2020 рік стане роком зміни акцентів, зокрема зростання державної підтримки для малого та середнього бізнесу, зокрема фермерів. «Ми змінили підхід у державній підтримці агросектору, замість дотувати великі підприємства - робимо акцент на підтримку для малих фермерів. Зокрема, плануємо компенсувати ставку по кредитах, щоб менші підприємства взяли активну участь і мали не гірші умови для купівлі земельних ділянок, коли запрацює ринок землі», - наголосив Прем'єр-міністр.

Олексій Гончарук також додав, що 2019 рік стане останнім, коли відбувається щорічне планування бюджету. «Наша стратегія в тому, щоб з кожним роком державний борг ставав меншим. Для цього мало одного року - треба планувати це на середньо- та довгостроковий період. У цьому році ми востаннє приймаємо бюджет на один рік. Надалі ухваленню бюджету передуватиме ухвалення повноцінної 3-річної декларації», - коментує очільник Уряду.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини