Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За основу прийнято законопроект про концесії і зміни в адміністративному судочинстві

Реклама

Верховна Рада на засіданні 13 вересня прийняла за основу доопрацьований законопроект № 1046 "Про концесію" - "прозоре ефективне адміністрування державних об'єктів".

Концесія визначається як форма здійснення державно-приватного партнерства, яка полягає в наданні концесієдавцем концесіонеру права на створення та/або будівництво (нове будівництво, реконструкцію, реставрацію, капітальний ремонт та технічне переоснащення), та/або управління (користування, експлуатацію, технічне обслуговування) об'єктом концесії, та/або надання суспільно значимих послуг в порядку та на умовах, визначених концесійним договором, і передбачає передачу концесіонеру переважної частини операційного ризику, який охоплює ризик попиту та/або ризик пропозиції.

Концесійний договір укладається на строк, визначений у договорі, який має бути не менше 5 років та не більше 50 років, крім строку концесійного договору щодо будівництва та подальшої експлуатації автомобільних доріг, який має бути не меншим 10 років.

Права на оренду державної або комунальної землі, наданої для здійснення проекту на умовах державно-приватного партнерства, переходить до нового партнера, концесіонера у випадку їх заміни.

Пропонується єдина процедура ініціювання та прийняття рішення щодо здійснення ДПП для всіх форм ДПП, у тому числі концесії, а також процедура вибору концесіонера (концесійний конкурс, конкурентний діалог). Передбачено залучення радників та незалежних експертів для підготовки проектів ДПП у формі концесії. У концесійному договорі пропишуть право заміни концесіонера на іншого. Спрощуються процедури виділення земельних ділянок для проектів ДПП у формі концесії. Встановлюються особливості концесії: на ринках, що перебувають у стані природної монополії; щодо будівництва та експлуатації автомобільних доріг.

Передбачено, що за зверненням орендаря оренда може бути трансформована в концесію. Потенційний концесіонер зможе ініціювати концесію.

Право власності на об'єкт концесії має бути збережене за державою/територіальною громадою

Вирішення спорів

Спори, які виникають у зв'язку з виконанням концесійного договору, можна буде передати міжнародному комерційному або інвестиційному арбітражу.

Крім того, зміни вносяться у Кодекс адміністративного судочинства.

Спори із суб'єктами владних повноважень з приводу проведення аналізу ефективності здійснення державно-приватного партнерства, а також спори, що виникають у зв'язку із оголошенням, проведенням та/або визначенням результатів конкурсу з визначення приватного партнера та концесійного конкурсу віднесено до юрисдикції адміністративних судів.

Апеляційним адміністративним судам, як судам першої інстанції, підсудні:

- справи за позовами про примусове відчуження з мотивів суспільної необхідності земельної ділянки, інших об'єктів нерухомого майна, що на ній розміщені,

- спори за участі суб'єктів владних повноважень з приводу проведення аналізу ефективності здійснення державно-приватного партнерства,

- спори, що виникають у зв'язку із проведенням та/або визначенням результатів конкурсу з визначення приватного партнера та концесійного конкурсу.

Позивачем у спорі із проведенням та/або визначенням результатів конкурсу з визначення приватного партнера та концесійного конкурсу можуть бути лише претенденти та/або учасники такого конкурсу.

Подати позов у спорах за участі суб'єктів владних повноважень з приводу проведення аналізу ефективності здійснення державно-приватного партнерства та у спорах, що виникають у зв'язку із проведенням та/або визначенням результатів конкурсу з визначення приватного партнера та концесійного конкурсу, можна у тримісячний строк з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів.

У випадку прийняття Закон набуде чинності з дня опублікування. Відповідно, втратять чинність закони “Про концесії”, “Про концесії на будівництво та експлуатацію автомобільних доріг”.

Як вже писала ЮРЛІГА, ВР має намір змінити регулювання інституту концесії. ВР минулого скликання у 2018 році прийняла за основу урядовий законопроект № 8125 "Про концесії"

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини