Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Підвищено штрафи за перевантажені фури: прийнято Закон

Реклама

Народні депутати підтримали впровадження автоматичного вагового контролю транспортних засобів. Він має на меті забезпечити безпеку дорожнього руху та зберегти автомобільні дороги.

Відповідний Закон (проект № 1047) «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань здійснення габаритно-вагового контролю», поданий групою депутатів від «Слуги народу», було прийнято на ранковому засіданні Парламенту 11 вересня. Було враховано правку, озвучену під стенограму.

Зазначеним Законом передбачено внести зміни до законів «Про автомобільний транспорт», «Про джерела фінансування дорожнього господарства», КУпАП.

Передбачається законодавчо закріпити можливість автоматичної фіксації порушень, пов'язаних з відсутністю дозволів щодо узгодження умов та режимів перевезення в разі перевищення вагових або габаритних обмежень чи документа про внесення плати за проїзд великовагових (великогабаритних) транспортних засобів, у порядку, установленому Кабміном.

Укртрансбезпека під час здійснення габаритно-вагового контролю нараховуватиме, у разі виявлення порушень, та стягуватиме плату за проїзд автомобільними дорогами транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів, вагові або габаритні параметри яких перевищують нормативні.

Запроваджуються такі штрафи за перевищення встановлених законодавством габаритно-вагових норм при перевезенні вантажу без відповідного дозволу:

- від 5 % до 10 % - штраф у розмірі 500 НМДГ (8500 грн.);

- від 10 % до 20 % - штраф у розмірі 1000 НМДГ (17000 грн.);

- понад 20 % - штраф у розмірі 2000 НМДГ (34000 грн.).

Зауважимо, що розмір неоподатковуваного мінімуму доходів громадян можна дізнатися в модулі "Довідники" ІПС ЛІГА:ЗАКОН.

Адміністративну відповідальність за порушення правил проїзду великогабаритних і великовагових транспортних засобів автомобільними дорогами, вулицями або залізничними переїздами нестиме відповідальна особа - фізособа або керівник юридичної особи, за якою зареєстровано транспортний засіб; якщо до Єдиного державного реєстру транспортних засобів внесено відомості про належного користувача відповідного транспортного засобу - належний користувач транспортного засобу, а якщо в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань відсутні на момент запиту відомості про керівника юридичної особи, за якою зареєстрований транспортний засіб, - особа, яка виконує повноваження керівника такої юрособи.

Змінами до КУпАП передбачено відповідальність за невиконання водіями транспортних засобів, що здійснюють автомобільні перевезення пасажирів та/або вантажів, вимог уповноважених посадових осіб Укртрансбезпеки та її територіальних органів про зупинку транспортного засобу.

Адміністративно-господарські штрафи за перевищення встановлених законодавством габаритно-вагових норм та адміністративні штрафи за невиконання водіями транспортних засобів, що здійснюють автомобільні перевезення пасажирів та/або вантажів, вимог Укртрансбезпеки про зупинку транспортного засобу; порушення правил проїзду великогабаритних і великовагових транспортних засобів автомобільними дорогами, вулицями або залізничними переїздами зараховуватимуть до державного дорожнього фонду України.

Текст Закону з'явиться в модулі "Законодавство" ІПС ЛІГА:ЗАКОН відразу після його підписання Президентом та оприлюднення. Переконайтесь у зручності подання інформації, замовивши тестовий доступ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини