Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

При Мінфіні збираються створити Бюро фінансових розслідувань

Реклама

Нардеп Д. Гетманцев ("Слуга народу") пропонує створити нову цивільну службу при Мінфіні, відповідальну за розслідування фінансових злочинів проти держави, для заміни нинішньої податкової міліції та консолідації всіх повноважень із боротьби з фінансовими злочинами проти держави в одному агентстві.

Відповідний законопроект № 1208 було зареєстровано в Парламенті 30 серпня. 4 вересня Президент визначив цей законопроект як невідкладний.

Зауважимо, що п. Гетманцев є головою Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики. Цей комітет визначено головним щодо цього законопроекту.

Запропоновано розділити сервісну та правоохоронну функції податкової служби; ліквідувати податкову міліцію, оптимізувати структуру та чисельність органів, які ведуть боротьбу зі злочинами у сфері фінансів; усунути дублювання їх функцій.

Народний обранець пропонує створити Бюро фінансових розслідувань - центральний орган виконавчої влади, який реалізує державну політику з питань запобігання, виявлення, припинення, розслідування та розкриття кримінальних правопорушень у сфері господарської діяльності, які прямо чи опосередковано заподіюють шкоду публічному інтересу у сфері фінансів.

Установлено, що діяльність Бюро фінансових розслідувань спрямовуватиметься та координуватиметься Кабміном через Міністра фінансів. Бюро складатиметься із центрального апарату та 7 територіальних управлінь, зареєстрованих як юридичні особи публічного права. Колишні працівники податкової міліції зможуть перейти на службу до Бюро фінансових розслідувань на загальних підставах за результатами проведення конкурсу.

Як зауважується в пояснювальній записці до законопроекту, він не передбачає ліквідацію будь-яких підрозділів СБУ та МВД, але до Бюро фінансових розслідувань заплановано передати повноваження щодо розслідування економічних злочинів.

До основної підслідності Бюро фінансових розслідувань віднесуть розслідування кримінальних правопорушень детективами Бюро за 25 статтями КК (статті 204, 205, 205-1, 206, 206-2, 209, 209-1, 210, 211, 212, 212-1, 218-1, 219, 220-1, 220-2, 222-1, 223-1, 223-2, 224, 229, 231, 232, 232-1, 232-2, 233 КК - йдеться, зокрема, про фіктивне підприємництво; легалізацію доходів, одержаних злочинним шляхом; нецільове використання бюджетних коштів; ухилення від сплати податків), додаткової підслідності - 5 статей (статті 192, 200, 216, 358, 366 - заподіяння майнової шкоди шляхом обману або зловживання довірою, незаконні дії з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків; підроблення документів, печаток, штампів та бланків), а також досудове розслідування за статтею 222 КК "Шахрайство з фінансовими ресурсами" (якщо розмір предмета злочину або завданої ним шкоди в 1500 і більше разів перевищує розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановлений законом на час вчинення злочину). Нагадуємо, що дізнатися розмір прожиткового мінімуму можна в модулі "Довідники" ІПС ЛІГА:ЗАКОН.

До вступу на службу до Бюро фінансових розслідувань, а також не рідше 1 разу на рік під час проходження служби у Бюро керівник Бюро, його заступники, керівники підрозділів центрального апарату, керівники територіальних управлінь Бюро фінансових розслідувань та їх заступники, а також старші детективи та детективи, інші працівники, які мають спеціальні звання, проходитимуть психофізіологічне опитування із застосуванням поліграфа.

Керівником Бюро зможе стати громадянин України, який має вищу юридичну або економічну освіту, стаж роботи не менше 15 років, досвід роботи на керівних посадах в органах влади, підприємствах, установах, організаціях, незалежно від форми власності, у тому числі за кордоном, або міжнародних організаціях не менше ніж 5 років, вільно володіє державною та двома іноземними мовами, які є офіційними мовами Ради Європи, і здатний за своїми діловими та моральними якостями, освітнім і професійним рівнем, станом здоров'я виконувати відповідні службові обов'язки.

Нагадаємо, що відстежувати хід проходження законопроекту в Парламенті зручно в модулі "Законопроекти" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Переконайтесь у зручності подання інформації, замовивши тестовий доступ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини