Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Дайджест подій Вищої ради правосуддя за 21-27 серпня

Реклама

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/188632_vrp-vdmovilas-vdstoroniti-vovka-vd-pravosuddya-u-zvzku-z-rozslduvannyam-mozhlivogo-vtruchannya-v-robotu-vkks

1. Відмовлено у відстороненні двох суддів

ВРП, дослідивши подання та долучені до нього копії матеріалів, відмовила в задоволенні клопотання заступника Генерального прокурора Сергія Кізя про тимчасове відсторонення від здійснення правосуддя у зв'язку з притягненням до кримінальної відповідальності:

- судді окружного адміністративного суду міста Києва Ігоря Погрібніченка;

- судді Суворовського районного суду міста Одеси Івана Шепітка.

Нагадаємо, також було выдмовлено у відстороненні судді ОАСК Павла Вовка. Суддів підозрюють в організації створення штучних перешкод у роботі Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та її членів, організації постановлення суддею завідомо неправосудного рішення та втручанні у діяльність судді, з метою перешкодити виконанню ним службових обов'язків.

2. Відсторонено суддю з Одещини

ВРП тимчасово, строком на шість місяців, відсторонила суддю Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області Олександра Боярського від здійснення правосуддя з позбавленням права на отримання доплат до посадового окладу судді та направленням його до Національної школи суддів України для проходження курсу підвищення кваліфікації для слідчих суддів та подальшим кваліфікаційним оцінюванням для підтвердження здатності судді здійснювати правосуддя у відповідному суді.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/182316_verkhovniy-sud-skasuvav-zvlnennya-tatkova-z-posadi-golovi-vgsu

3. Подання про арешт колишнього голови ВГСУ Татькова повернуто як необгрунтоване

ВРП ухвалила повернути подання заступника Генпрокурора про надання згоди на утримання під вартою судді Вищого господарського суду України Віктора Татькова. Зокрема, Законом «Про Вищу раду правосуддя» передбачено, що подання про надання згоди на затримання судді, утримання його під вартою чи арештом повинно бути вмотивованим, містити конкретні факти і докази, що підтверджують вчинення суддею суспільно небезпечного діяння, визначеного КК України, обґрунтування необхідності такого затримання (утримання). Подання, що не відповідає вимогам цієї статті, ВРП вмотивованим рішенням повертає Генеральному прокурору або його заступнику. Під час обговорення констатовано, що подання ГПУ не містить конкретних фактів та доказів, що підтверджують вчинення паном Татьковим суспільно небезпечного діяння. Нагадаємо, колишні голова ВГСУ Віктор Татьков і його заступник Артур Ємельянов підозрюються у втручанні в роботу автоматизованої системи документообігу суду. Верховна Рада минулого скликання звільнила пана Татькова за порушеня вимог про несумісність за Законом про люстрацію. Та Верховний Суд скасував звільнення Татькова з посади голови ВГСУ (рішення про люстрацію залишено в силі).

4. Звільнено львівського суддю, який не пройшов кваліфоцінювання

ВРП звільнила з посади суддю Франківського районного суду міста Львова, якого за результатами кваліфоцінювання визнано таким, що не відповідає займаній посаді. ВККС визначила, що суддя не склав іспиту під час кваліфікаційного оцінювання на відповідність займаній посаді, та відмовила йому у допуску до другого етапу кваліфікаційного оцінювання. ВККС визнала суддю Лозинського визнано таким, що не відповідає займаній посаді та внесла до Вищої ради правосуддя подання з рекомендацією про його звільнення.

5. Президент призначить суддю

Вища рада правосуддя ухвалила внести Президентові України подання про призначення Євгена Волошина на посаду судді Індустріального районного суду міста Дніпропетровська.

6. ВРП не розглядатиме скарги, подані Юрієм Оліярником

ВРП позбавила заявника права подавати скарги на дії суддів протягом одного року. З 3 серпня 2015 року по 14 травня 2019 року до ВРП пан Олірник подав понад 300 скарг, жодна з яких не мала підстав для притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності. У випадку неодноразового подання особою очевидно безпідставних дисциплінарних скарг ВРП має право ухвалити рішення про залишення без розгляду протягом одного року наступних скарг цієї особи.

7. Суддю Київського апеляційного господарського суду переслідують

ГПУ повинна забезпечення ефективне досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактами погроз судді Київського апеляційного господарського суду Оксані Тищенко. Повідомлено, що невідома особа телефонувала секретарю судді, після чого намагалась увійти до її службового кабінету. Після проголошення постанови у справі пані Тищенко погрожували вбивством, обіцяли «перекрити суддям кисень». У Fасеbоok опубліковано погрози вбивством судді членам її сім'ї. Крім того, пані Тищенко повідомила, що ввечері двоє незнайомих чоловіків намагались наздогнати її та увійти до будинку. ВРП ухвалила звернутися до ГПУ щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні за фактом втручання в професійну діяльність судді Оксани Тищенко.

8. Суддям П'ятого апеляційного адміністративного суду погрожують зверненням до ДБР

ВРП звернеться до ГПУ щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину, вчиненого стосовно суддів П'ятого апеляційного адміністративного суду. ВРП розглянула повідомлення суддів Андрія Бойка та Юрія Осіпова про втручання в їхню діяльність як суддів щодо здійснення правосуддя. У повідомленні зазначено, що апелянт обурився відмовою судової колегії у задоволенні клопотань та усно заявив про відвід складу колегії, після чого почав гучно стукати кулаком по столу, викрикувати «Ганьба!» та погрожувати колегії суддів зверненням до Державного бюро розслідувань для притягнення всіх суддів цієї колегії до кримінальної відповідальності. Крім того, громадянин погрожував колегії суддів, що у випадку відмови у задоволенні його заяви про відвід «він зробить так, що суддям доведеться відповідати на запитання слідчого чи детектива та на його на одночасному допиті».

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини