Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

МОЗ пропонує впровадити лікування наркотично залежних осіб в пенітенціарних закладах

Реклама

Міністерство охорони здоров'я винесло на громадське обговорення проект наказу МОЗ «Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров'я України від 27 березня 2012 року № 200" щодо розширення доступу до замісної підтримувальної терапії через збільшення кількості суб'єктів надання послуг, усунення нормативних обмежень щодо впровадження ЗПТ у місцях позбавлення волі.

 

Проект наказу розширює перелік надавачів послуг ЗПТ, включаючи установи виконання покарань, фізичних осіб-підприємців, приватні заклади охорони здоров'я. Необхідність прийняття документа пояснюється тим, що ЗОЗ, які на сьогоднішній день надають зазначене лікування, є перевантаженими та вичерпали свою спроможність щодо розширення.

Наразі чинний наказ, затверджуючи Порядок проведення ЗПТ хворих з опіоїдною залежністю визначає, що зазначене лікування може впроваджуватись лише на базі Кабінетів ЗПТ та не може надаватись у закладах пенітенціарної системи.

Крім того, у пояснювальній записці зазначено, що виключення з проекту наказу положень щодо необхідності створення Кабінетів ЗПТ усуне нормативні обмеження щодо впровадження ЗПТ у закладах пенітенціарної системи. МОЗ планує, що завдяки прийняттю нормативно-правового акту вдасться створити умови для розширення програми ЗПТ включаючи впровадження лікування у закладах пенітенціарної системи.

Також у МОЗ зазначають, що завдяки збільшенню кількості суб'єктів надання послуг вдасться наблизити послуги до клієнтів, що позитивно вплине на розширення просторового доступу до лікування та сприятиме формуванню більшої прихильності до нього.

Довідково

Замісна підтримувальна терапія є визнаним у світі методом лікування споживачів ін'єкційних наркотиків (СІН), має на меті попередження розповсюдження ВІЛ/СНІДу серед представників уразливих груп, а також сприяє ресоціалізації СІН, поверненню їх до повноцінного життя у суспільстві. Для лікування ЗПТ використовують два види препарату - таблетовані метадон та бупренорфін. Починаючи з 2015 року запроваджена ЗПТ й рідкими формами метадону.

Станом на 1 березня 2019 року ЗПТ отримує 11 513 осіб з психічними та поведінковими розладами внаслідок вживання опіоїдів, що становить 3,8% від оціночної кількості осіб, які вживають опіоїди та 29,0% від осіб, які офіційно зареєстровані з встановленим діагнозом. В свою чергу, відповідно до міжнародних рекомендацій (ВООЗ, ЮНЕЙДС) рекомендованим є охоплення ЗПТ на менше 35% хворих, особливо для країн з високим тягарем ВІЛ/СНІД.

Зауваження та пропозиції щодо положень проекту наказу приймаються до 23 серпня включно на адресу: i.ivanchuk@phc.org.ua, Ірина Іванчук (тел.097-971-77-58), chybisova@moz.gov.ua , Ірина Чибісова (тел. 044-253 07 13).

Дізнавайтеся про набуття чинності НПА в модулі "Календар юриста" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Побачити усі переваги ІПС ЛІГА:ЗАКОН можна, скориставшись тестовим доступом.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини