Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, внесуть до реєстру

Реклама

Кабмін затвердив Порядок ведення Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

Відповідну постанову № 726 прийнято на урядовому засіданні 14 серпня.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/171114_vdomost-pro-zniklikh-bezvsti-vnesut-v-restr

Постанова врегульовує питання створення, формування та ведення зазначеного реєстру, а також надання з нього відповідних відомостей.

Держателем Реєстру визначено Комісію з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, яка має право доступу до відомостей із Реєстру в повному обсязі.

Комісія забезпечуватиме ведення Реєстру; братиме участь у розробленні проектів нормативно-правових актів з питань розшуку осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, та визначення їх правового статусу; визначатиме механізм інформаційної взаємодії між Реєстром та Єдиним реєстром досудових розслідувань, Єдиним державним реєстром судових рішень, іншими базами (банками) даних органів державної влади; надаватиме відомості з нього, а також здійснюватиме пошук інформації в ньому, що може сприяти розшуку особи, зниклої безвісти за особливих обставин.

Адміністратором Реєстру визначено державне підприємство, що належить до сфери управління Мін'юсту і уповноважене ним на ведення Реєстру.

Реєстраторами є члени Комісії та уповноважені посадові особи Нацполіції, СБУ, Міноборони, ДСНС, Національної гвардії, МОЗ, Мінрегіону, судів, місцевих органів виконавчої влади.

Доступ реєстраторів до Реєстру здійснюватиметься безоплатно з використанням ідентифікаторів доступу, які надаватиме адміністратор Реєстру на підставі відповідних договорів. Також доступ здійснюватиметься з використанням кваліфікованого електронного підпису із застосуванням засобів кваліфікованого електронного підпису, які мають вбудовані апаратно-програмні засоби, що забезпечують захист записаних на них даних від несанкціонованого доступу.

Реєстратор самостійно має отримати кваліфікований електронний підпис у кваліфікованого надавача послуг.

Структура Реєстру складатиметься із взаємопов'язаних розділів, які містять відомості про осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, та про невпізнані останки осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, та пов'язані з ними речі.

Комісія, Нацполіція, СБУ, Міноборони, ДСНС, Нацгвардія, місцеві органи виконавчої влади вноситимуть загальні відомості про розшук осіб, зниклих безвісти за особливих обставин (прізвище, ім'я, по батькові (за наявності) (українською мовою та латинськими літерами відповідно до правил транслітерації); дата та місце народження; інформація про сімейний стан, зареєстроване місце проживання/перебування; реквізити документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство України чи спеціальний статус особи (назва, номер, серія (за наявності) документа, дата видачі, уповноважений суб'єкт, що його видав); дата, місце, обставини та час зникнення особи; прикмети особи.

Національна поліція зазначить про наявність інформації про зникнення особи за особливих обставин або заяви про розшук такої особи та безпосереднього розшуку осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

Суди внесуть рішення суду про визнання розшукуваних осіб зниклими безвісти за особливих обставин, безвісно відсутніми або оголошення їх померлими.

Нацполіція, МОЗ, Мінрегіон, місцеві органи виконавчої влади зазначать відомості про невпізнані останки осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, та пов'язані з ними речі.

Реєстратори вноситимуть відомості до Реєстру протягом 24 годин з моменту їх отримання.

Протягом 24 годин з моменту встановлення місця перебування особи, зниклої безвісти за особливих обставин, її місця поховання чи місцезнаходження її останків Нацполіція внесе відомості до відповідного розділу Реєстру про те, що особу знайдено.

У постанові прописано механізм пошуку відомостей у Реєстрі, надання з нього інформації, а також врегульовано питання захисту персональних даних.

Про те, коли урядова постанова набере чинності, можна буде оперативно дізнатися із модуля "Календар юриста" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Відчуйте всі переваги ІПС ЛІГА:ЗАКОН, скориставшись тестовим доступом.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини