Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За виконання остаточних судових рішень несе відповідальність ДВС

Реклама

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду, розглянувши справу №809/4462/15 про стягнення середнього заробітку за час затримки виконання судового рішення, зазначив, що держава в особі органу державної виконавчої служби несе відповідальність за виконання остаточних судових рішень.

У постанові від 18 липня роз'яснено, що правова природа діяльності органів державної виконавчої служби та її основне призначення полягає саме в примусовому виконанні рішень суду, в тому числі постанов судів про поновлення на посадах у відносинах публічної служби, які набрали законної сили, що і є підставою для негайного їх виконання. Добровільне виконання рішення суду боржником - це його законодавчо встановлений обов`язок. Цей обов`язок не залежить від того, подала особа, яку поновлено на роботі, заяву чи виконавчий лист. В таких випадках держава в особі органу державної виконавчої служби несе відповідальність за виконання остаточних судових рішень.

Таким чином, хоча звільнений позивач "не вчинив жодних дій спрямованих на забезпечення виконання судового рішення в частині звернення до негайного виконання щодо його поновлення на посаді", роботодавець зобов'язаний поновити його на роботі. Оскільки цього не було зроблено, ВС підтвердив правомірність стягнення з роботодавця середнього заробітку за 4 роки, протягом яких судове рішення не виконувалось.

Також ВС підтвердив позицію (викладений у справі № 201/12340/16-а) щодо  визначення суму середнього заробітку за час затримки виконання судового рішення.

Так, суми, які суд визначає до стягнення з роботодавця на користь працівника як середній заробіток за час затримки виконання судового рішення про поновлення на роботі, обраховуються без віднімання сум податків та зборів. Ці суми підлягають нарахуванню роботодавцем при виконанні відповідного судового рішення та, відповідно, відрахуванню із суми середнього заробітку за час затримки при виплаті, внаслідок чого виплачена працівнику на підставі судового рішення сума середнього заробітку зменшується на суму податків і зборів.

Крім того, справляння і сплата прибуткового податку з громадян є відповідно обов'язком роботодавця та працівника, суд визначає зазначену суму без утримання цього податку й інших обов'язкових платежів.

Ознайомитись з постановами ВС та рішеннями нижчих судів можна, замовивши тестовий доступ до VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини