Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
Реклама

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/187869_koli-zapratsyu-nova-verkhovna-rada

1. Парламент сформують 5 партій

Центральна виборча комісія завершила підрахунок голосів українців на позачергових парламентських виборах, які відбулись у неділю, 21 липня. За даними, оприлюдненими на офіційному сайті ЦВК, до ВР 9 скликання за партійними списками проходить 5 партій, які подолали 5-відсотковий прохідний бар'єр: "Слуга народу" (43.16 %), "Опозиційна платформа - за життя" (13.05 %), "Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина" (8.18 %), "Європейська солідарність" (8.10 %), "Голос" (5.82 %). Перше засідання ВР має бути скликане до 9 вересня (не пізніше ніж на 30 день після оприлюднення результатів виборів). Докладніше про підготовку до початку роботи нової Верховної Ради можна прочитати тут.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/187864_mnyust-vikonav-doruchennya-zelenskogo

2. Усіх держреєстраторів перевірять, недобросовісних - відключать від реєстрів

Згідно з наказом Мін'юсту № 2185/5 від 18 липня 2019 року в період з 22 липня до 11 жовтня буде проведена верифікація державних реєстраторів. ДП «НАІС» перевірить документи всіх державних реєстраторів та нотаріусів, оновить паролі доступу в реєстри. Особам, які не пройдуть верифікацію, відключать доступ до реєстрів. Верифікація нотаріусів триватиме з 16 вересня по 11 жовтня 2019 року, інших реєстраторів - з 22 липня до 13 вересня 2019 року.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/187886_prezident-pdpisav-ukaz-shchodo-protid-reyderstvu

3. Президент доручив реформувати сферу державної реєстрації прав на майно

Указом від 22 липня № 542/2019 "Про заходи щодо протидії рейдерству"  Уряду доручено до жовтня внести до ВР законопроект, який передбачатиме: невідкладне інформування власників нерухомого майна про вчинені реєстраційні дії (наразі це вже реалізовано у сервісі SMS-Маяк); створення єдиного електронного реєстру нотаріальних дій; відключення від реєстрів акредитованих суб'єктів; одночасну реєстрацію виключно нотаріусом, який вчинив відповідну нотаріальну дію; непроведення держреєстрації на підставі судового рішення, якого нема в ЄДРСР, поки не буде надано рішення, засвідчене кваліфікованим електронним підписом; підтвердження вчинення реєстраційної дії через Mobile ID тощо.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/187915_yak-dznatisya-khto-tskavivsya-vashoyu-nerukhomstyu

4. Змінився порядок отримання інформації з Державного реєстру речових прав на майно та їх обтяжень

23 липня набули чинності зміни до Порядку надання інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Зокрема, передбачено, що дані про осіб, які отримували інформацію щодо вашої нерухомості з реєстру, можна отримати лише у державного реєстратора прав на нерухоме майно, уповноваженої особи фронт-офісу або помічника нотаріуса. Інформація про зацікавлених у вашій нерухомості видається виключно у паперовій формі. Довідка про користувачів інформації містить відомості про всіх осіб, що отримували інформацію про зареєстровані речові права. Натомість дістати дані про власників нерухомості може будь-хто онлайн, сплативши адміністративний збір.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/187828_cherez-lnyu-rozmezhuvannya-mozhna-bude-perevoziti-blshe-tovarv

5. Оновлено правила проїзду на непідконтрольні території

Постановою Кабміну від 17 липня затверджено Порядок перетину лінії розмежування на сході України. Визначено процедури пропуску осіб і транспортних засобів через лінію розмежування у Донецькій та Луганській областях, видачі дозволів на її перетин, особливостей контролю за в'їздом-виїздом через КПВВ, переміщення гуманітарних вантажів на тимчасово окуповану частину Донбасу. Крім того, через лінію розмежування фізособам можна буде перевозити будь-які товари, за винятком обмежених або заборонених до переміщення (перелік яких затвердить МТОТ).

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/187855_dyut-nov-pravila-otsnyuvannya-derzhsluzhbovtsv

6. Змінились правила оцінювання держслужбовців

Оновлено Порядок проведення оцінювання результатів службової діяльності державних службовців, який поширюється на посадовців категорій “А”, “Б” і “В”. Уточнено процедуру та терміни визначення завдань, а також умови проведення оцінювання. Завдання і ключові показники для державного службовця на наступний рік визначаються у грудні року, що передує звітному. Визначення результатів виконання завдань проводиться у жовтні - грудні за період з 1 січня поточного року або з дати визначення завдань і ключових показників до дати прийняття наказу (розпорядження) про визначення результатів. Крім того, деталізовано підстави, за яких держслужбовець проходить оцінювання у поточному році:  у разі призначення (переведення) на посаду державної служби; у разі проведення повторного оцінювання.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/187873_d-noviy-poryadok-rozrakhunku-klkost-golosuyuchikh-aktsy

7. Діє порядок розрахунку кількості голосуючих акцій

Набув чинності Порядок розрахунку кількості голосуючих акцій, що належать фізичній особі або юридичній особі згідно з фінансовими інструментами, передбаченими частиною десятою ст. 64-1 Закону «Про акціонерні товариства». Кількість голосуючих акцій розраховується відповідно до фінансових інструментів: що на дату їх виконання надають своєму власнику право набути голосуючі акції товариства шляхом їх поставки; не зазначених вище, які мають подібну економічну природу з ними, але не передбачають поставки акцій товариства. Вимоги поширюються винятково на голосуючі акції публічних акціонерних товариств.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/188001_vikonavts-vdrazu-dznayutsya-pro-shlyub--nove-mya-borzhnika

8. Виконавці оперативніше отримуватимуть інформацію з Реєстру актів цивільного стану

Наказом Мін'юсту № 2008/5 від 3 липня 2019 року визначено порядок інформаційної взаємодії автоматизованої системи виконавчого провадження та Державного реєстру актів цивільного стану громадян. Державні та приватні виконавці під час виконання судових рішень та рішень інших органів швидко отримуватимуть необхідні відомості про боржників-фізосіб: про шлюб, його розірвання; зміну імені, смерть.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/187969_kabmn-uregulyuvav-deyak-pitannya-sotszakhistu-spvrobtnikv-sluzhbi-sudovo-okhoroni

9. Урегульовано питання соцзахисту судової охорони

Постановою Кабміну № 629  вирішено питання соціального захисту, норм грошового забезпечення співробітників, працівників та діяльності Служби судової охорони. На Службу судової охорони поширено гарантії обслуговування у військово-медичних закладах; забезпечення житлом; отримання статусу учасника бойових дій у відповідних випадках.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/187992_nbu-vstanoviv-mnmaln-vimogi-do-bankv-shchodo-organzats-upravlnnya-problemnimi-aktivami

10. Визначено порядок управління проблемними активами банків

25 липня набуло чинності Положення про організацію процесу управління проблемними активами в банках України. Визначено: перелік проблемних активів (потенційно проблемні; непрацюючі активи; стягнуте майно, що перейшло у власність банку на підставі реалізації прав заставодержателя); складові процесу управління (система раннього реагування; запровадження інструментів врегулювання заборгованості за непрацюючими активами; управління стягнутим майном);  вимоги до організації управління (наявність трирічної стратегії та оперативного плану скорочення рівня та обсягу таких активів; створення окремого підрозділу роботи з непрацюючими активами; моніторинг ефективності процесу).

Марина Ясинська, головна редакторка ЮРЛІГИ

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини