Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

З 2022 року запрацює електронна ідентифікація овець та кіз

Реклама

Усі овці та кози, народжені з 2022 року носитимуть на вусі спеціальні електронні ідентификатори (бирки).

Такі зміни містить наказ Мінагрополітики № 263 «Про затвердження Змін до Порядку ідентифікації та реєстрації овець і кіз».

Заміна уже встановлених на тварин звичайних пластикових бирок на бирки із радіочастотним ідентифікатором не передбачається.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/187669_dyut-nov-vimogi-do-yakost-molochno-produkts

Бирки відповідатимуть нормам, розробленим Міжнародною Організацією Стандартизації (International Organization for Standardization):

- стандарту ISO 11784, який описує кодову структуру транспондера, що базується на використанні 64-бітного коду з 15 знаками. Код повинен містити номер країни реєстрації та номер тварини і не має дублюватися в жодній країні протягом принаймні 100 років;

- стандарту ISO 11785, який визначає технологію взаємодії електронного ідентифікатора і пристрою, що зчитує.

Бирки будуть зчитуватися за допомогою сканера, який відповідає стандарту ISO 11785 і гарантує передання сигналу HDX або FDX-B між сканером і транспондером. Відстань зчитування має становити не менше ніж 15 см для переносного сканера та не менше ніж 50 см для стаціонарного сканера.

Розпізнавання коду відбуватиметься шляхом проведення сканером біля вуха вівці, кози, внаслідок чого на дисплеї висвітлюється номер, який потім порівнюватиметься з номером електронного ідентифікатора, внесеного до реєстраційного свідоцтва овець/кіз.

Наявність у тварини іншого електронного засобу ідентифікації не виключатиме необхідності наявності бирок та реєстраційного свідоцтва овець/кіз відповідно до цього порядку.

Тварини, які утримуються в зоопарках та переміщуються між зоопарками, можуть бути ідентифіковані іншими електронними засобами ідентифікації, що відповідають вимогам порядку ідентифікації.

У Міністерстві зазначають, що запровадження електронної ідентифікації овець та кіз дозволить:

- полегшити проведення ветеринарно-санітарних заходів щодо попередження (профілактики), лікування та ліквідації інфекційних, інвазійних і незаразних хвороб;

- полегшити та пришвидшити проведення заходів ветеринарно-санітарного контролю та нагляду щодо поголів'я овець, кіз, що дозволить застосувати спеціальні сканери для зчитування електронних ідентифікаційних номерів тварин та передачі сформованого електронного переліку тварин до іншого комп'ютерного засобу для роботи з ним;

- забезпечити державні органи і власників/утримувачів тварин достовірною інформацією про овець та кіз;

- інтегруватися до загальноєвропейського ринку тваринницької продукції;

- посилити контроль за ветеринарно-санітарним станом, якістю і походженням продукції тваринництва.

Дізнавайтеся про набуття чинності НПА в модулі "Календар юриста" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Побачити усі переваги ІПС ЛІГА:ЗАКОН можна, скориставшись тестовим доступом.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини