Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
Реклама

В Україні запрацюють єдині правила закупівлі, використання та обліку спецодягу для учнів закладів профосвіти.

Відповідний Порядок Кабмін затвердив 17 липня 2019 року.

Заклад освіти забезпечуватиме спеціальним одягом - комбінезонами, фартухами з нагрудниками, куртками та штанами для роботи у холодну пору року учнів, які опановують професії зі шкідливими умовами праці, пов'язані із забрудненнями або роботою у несприятливих умовах. Крім того, учням надаватимуться взуття - чоботи або черевики, - а також додаткові захисні засоби, наприклад, респіратори, рукавиці, закриті захисні окуляри тощо.

Одяг не передаватиметься у власність учням, її буде необхідно повернутий після завершення навчання. Облік одягу проводитиме керівник закладу.

На період використання кожної партії спецодягу заклади повинні будуть опікуватися його обезпилюванням, пранням, сушінням, дегазацією тощо.

Як зазначено у повідомленні, у документі чітко виписані вимоги до безпеки спецодягу, а також сертифікати якості, які повинні мати потенційні постачальники виробів.

Крім того, заклади повинні будуть враховувати термін використання одягу та інших захисних засобів та щороку складати список закупівлі нових. Його формуватимуть на базі заявок, отриманих від майстрів виробничого навчання.

“У профтеху практичні заняття є обов'язковою складовою освітнього процесу. Для таких занять учні мають бути забезпечені спецодягом, і це питання не тільки зручності, а насамперед - безпеки. Тривалий час механізм забезпечення учнів спецодягом не був врегульований нормативно, і заклади самостійно передбачали ресурси на його закупівлю та оновлення. Однак тепер Уряд затвердив Порядок, де чітко визначене джерело фінансування та розподілені зони відповідальності кожної зі сторін - адміністрації, учнів та засновників”, - розповів перший заступник Міністра освіти і науки Павло Хобзей.

Як вже писала ЮРЛІГА, учні профтехів проживатимуть в гуртожитках безоплатно.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини